Шефът на ВМА ген. Венцислав Мутафчийски изнесе нова информация за заразените с коронавирус у нас по време на редовния брифинг на Кризисния щаб. 

Имаме 18 потвърдени заразени до този момент на деня, от които в Благоевград 5 нови, във Варна - 2, в Смолян - 8, в София - 8, в Шумен - 2.

Общият брой е 331 случая. 

Има един изписан от Пирогов и един от ВМА. С две отрицателни, 


"Италия вече е най-заразената държава и надмина Китай. В Испания положението е много зле. На този фон нашите хора се разхождат по улиците. Това е фаталното и най-вероятно ще ни сполети това, което сполетя и тези държави", уточни ген. Мутафчийски.

Запитан вървим ли към плато и пик, той отвърна: "Не сме започнали още. Никакво плато, никакви пикове..."

"Наистина се удържа положението. Най-вероятно карантината дава своите резултати. Дори да не сме открили много болни, те не са и малко. 300 души са, но преди седмица бяха под 100. Но няма такъв бум като в другите страни. Това не значи, че вървим към плато и преодоляване на кризата. Единственото успокоително е, че нямаме смъртност. Няма как да се скрият труповете. Ние имаме 5-ма починали", добави шефът на ВМА.

"Този човек е от Банско, който е починал. Новите установени в Благоевград няма данни да са били контактни с него. Доколкото ми известно починалият е работил на лифта в Банско", каза той.

Шефът на ВМА коментира и зрителски сигнал, че лекарите на първа линия в "Св.Анна" не са получили облекло и не са били тествани.

"Вчера говорих с ръководството на "Св. Анна" и дори ги снабдихме с лекарства. От РЗИ са получили защитни облекла. Има поголовно тестване. Не знам от къде ви е твърдението. Всички, които са били първа контактна линия, са били тествани. Нали разбирате, че не се тества цялата болница", уточни ген. Мутафчийски.

На въпрос има ли излекувани случаи сред децата, той каза: "Те не са били болни и в болница. Или питате дали са изчистени? Наблюдаваме фанатично желание колегите да тестват веднага болните. Днес това отне около 15 теста за болни, които са навършили едва 1 седмица от лечението. Това е загуба на ресурс в лабораториите. Или пък пациент още с пневмония и в лошо състояние. Дори да е отрицателен тестът, ще се изпише ли?"

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!