Днес изпратихме решението на Надзорния съвет за сключване на Националния рамков договор. Важните неща в него е, че джипитата могат да пускат чрез електронно направление изследване за PCR-тест. Няма лимит.


Второто е, че се вдига цената на две клинични пътеки - за лечение на белодробни заболявания. Вече ще може да се изпълняват рецепти в аптеките без да се иска допълнително заверяване на протоколите при лекар  за хронично болните.

Това коментира в телевизионно интервю шефът на НЗОК проф. Петко Салчев.

Електронно здравеопазване във вида, в който хората си го представят, нямаме, но имаме възможност за изпращане на електронни направления.

Чрез софтуера на "Информационно обслужване" джипитата ще могат да изпращат електорнни направления за тест.

Така пациентите ще могат да се изследват във всяка лаборатория, която има договор със Здравната каса. Лимит няма да има за личните лекари - ще дават, колкото е нужно, посочи той.

За да се издаде такова направление от лекар са посочени 11 критерия, като пациента трябва да отговаря минимум на два, допълни той.

Хората трябва да се успокоят, да се доверят на лекарите и проблемите да се решават, посочи професорът. 

От началото на кризата до момента НЗОК е доплатила на всички лечебни заведения над 210 млн. лв. независимо дали са работили или не.

Така че мисля, че е достатъчна подкрепата на Здравната каса, за да работи здравната система, посочи той.