Драстично рязане на контролните точки на шофьори нарушители, в някои случаи до два пъти, влиза в сила от вторник - 28 март. БЛИЦ припомня, че това стана ясно в петък, след като в “Държавен вестник” бяха публикувани промените в наредбата на МВР, подписана от служебния министър Иван Демерджиев.

Целта на по-голямото орязване на точки е КАТ да прибира по-бързо шофьорските книжки, тъй като общият брой точки по наредбата остава 39, а за водачите новобранци със стаж под 2 години с една трета по малко - 26.

По новите правила автоматично се отнема свидетелството за правоуправление при комбинация от няколко нарушения. Например - ако водач без колан кара в насрещното платно на магистрала или скоростен път и откаже да го пробват за алкохол по действащата в момента наредба ще му бъдат отрязани 18 точки, а от идния вторник, техният брой става 40, уточнява “Труд”.

В наредбата са добавени нови нарушения, за които се режат точки (виж цветните зони в таблицата). Освен споменатото по-горе шофиране в насрещното платно на магистрала или скоростен път, за което се вземат 15 точки, с 10 по-малко ще остават онези, които карат в аварийното платно на магистралата.

Завишено е санкционирането за повторни нарушения - например при повторно залавяне с алкохол зад волана отнетите точки от 15 стават 20. Но таван на всички наказания е системното (три и повече пъти за една година) шофиране със скорост над 51 км/ч от разрешената, независимо дали е в населено и или извън населено място. В този случай се режат наведнъж 26 точки, което значи, че млад шофьор веднага остава без книжка.

Друга новост е, че досега се наказваше с рязане на точки само за превишена скорост над 51 км/ч в населено място, докато от вторник точки се вземат и ако това нарушение е извършено от водачи, превозващи пътници и опасни товари, а при системните нарушители - при всички случаи на превишение и то не с 51 км/ч, а над 31км/ч.

Това ще засегне голям брой шофьори, които си карат най-спокойно, защото не са им връчени електронните фишове за превишена скорост и изведнъж получат три накуп в рамките на една календарна година, окажат се системни нарушители и останат изведнъж без 26 точки.

В промените на наредбата изобщо не се разглежда въпросът за синия шофьорски талон, в който е записано кой колко точки има. Както е известно, в поредицата от бързооборотни парламенти куцо и сакато внасяше искания за промени в Закона за движение по пътищата (ЗДвП) за премахване на синия талон, но той така си и остана.

Остана и т. нар. златен талон, чиито притежатели имат правото след 6 години каране без наказания при първо нарушение да не им се режат точки.

В поправената от Демерджиев наредба обаче е записано, че златният талон продължава да важи, но точки ще се режат за всички онези нарушения, за които в ЗДвП е предвидено вземане на книжката. Например - за алкохол, или отказ за проба, за превишение на скоростта над 51 км/ч в населено място и др.

Златният талон ще може да запази точките при нарушения като използване на мобилен телефон в движение, шофиране без колан или каска, минаване на забранен сигнал на светофара (не забравяйте, че в закона жълтото също е забранен сигнал за преминаване - б. а.), или отнемане на предимство на пешеходец.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук