Средно по 11 лв. изхарчил българинът за сладкото изкушение през миналата година.
Има изследвания, които сочат, че жени в по-напреднала възраст не бива да консумират твърде много изделия от какао, тъй като се увеличава рискът от остеопороза. Това съобщи д-р Веселка Дулева, зав. секция &bdquo;Хранене и обществено здраве&rdquo; в националния център за опазване на общественото здраве на дискусия &ldquo;Ползите и вредите от шоколада&rdquo;. <br /> <br /> Тези изследвания все още не били окончателни, но екперименталните доказвали точно това, коментира още д-р Дулева. Тя заяви, че шоколадът не е подходящ и за домашни любимци.<br /> <br /> В шоколада има над 400 биологично активни вещества, които оказват ефект върху организма. Те са с доказан антиоксидантен ефект и предпазват клетките от образуваните свободни радикали при ултравиолетово излъчване, при метаболитните процеси, при тютюнопушене, замърсена околна среда и др. В тъмните видове шоколад количеството на антиоксидантите е три пъти по-високо, отколкото в чая, например.<br /> <br /> По думите на Дулева има много фактори, които определят&nbsp; благотворният ефект при консумацията на шоколад, но трябва да се има предвид, че става въпрос за тъмните видове от изделието и то в умерени дози.<br /> <br /> Благоприятните ефекти не могат да се получат, ако се прекалява с шоколада. Препоръчителната дневна доза при тъмните видове е около 40 грама дневно.<br /> <br /> Според д-р Дулева липсата на тъмния шоколад на пазара в предишни години е определила и липсата на култура у потребителите, които сравнително по-рядко го търсят.<br /> Наличието на серотонини и теобромин пък обяснява привързаността на жените към шоколада и склонността им да лекуват депресии или да отбелязват радостни поводи с почерпка от шоколад.&nbsp;<br /> <br /> Всеки от българите през 2009 г. е похарчил средно по 11 лв. за шоколад, стана ясно още на форума. През 2008 г. българинът е дал 10 лв. за сладкото изкушение.&nbsp;В София хората харчат повече пари за шоколад и шоколадови десерти. Всравнение с Хърватия у нас се яде три пъти по-малко шоколад, сочат още данните. /БЛИЦ<br />