В рубриката „Свидетел“ Би Би Си излъчи материал за бившия български премиер Симеон Сакскобургготски. В него той разказва спомени от времето, когато му се наложило да напусне страната след 9 септември 1944 година, както и от завръщането му у нас след промените.
 

„През септември 1944 година съветските войски влязоха в страната. Имаше държавен преврат и след това дойде моментът, в който моят чичо, другите регенти и още хора бяха екзекутирани. Тръгнахме от тази къща, всъщност, точно през тази врата“, разказа Симеон от двореца във Враня.
 
„Качихме се на т.нар. царски влак. Това, което притесняваше майка ми, беше, че забелязахме руски войници и внезапно си помислихме най-лошото – че ще ни отведат някъде и ще ни довършат“, добави той.
 
„Никога не сме мислели, че това ще продължи 50 години“, каза Симеон.
 
„Гледайки новини за падането на стената (Берлинската стена – на 9 ноември 1989 година), буквално тогава беше моментът, в който започнах да си мисля, че вероятно ще можем да видим България отново“, посочи то.
 
Той сподели още, че при избирането му за министър-председател през 2001 година е имал много опасения дали ще се справи като политик. „Самопонижих се в министър-председател, вместо да си остана с хипотетичната титла „цар“, за да мога да бъда по-полезен“, заяви Симеон.
 
„За мен това беше обратното на всичко, което са ме учили през годините – че царят не трябва да се бърка в пряката политика. Това е нещото, което ми струва много безсънни нощи“, допълва бившият премиер.
 
„За поколението на баща ми, от векове хората са се женили само в такива семейства. От моето поколение нататък хората започнаха да се женят за хора извън кралските семейства. Това само по себе си показва, че монархията не е нещо закостеняло, застояло и обърнато само към миналото“, казва още Сакскобургготски.
 
По думите му, не може да се каже, че само едната от двете системи – монархия и република, е най-добрата. Според него, обаче, монархията е много по-гъвкава.

Цялото ВИДЕО може да видите тук! 

Превод и редакция: БЛИЦ