Двата жезъла на Цар Фердинанд от днес ще бъдат изложени в Регионалния исторически музей във Велико Търново по повод тържествата за 100-годишнината от обявяването на Независимостта на България. Симеон Сакскобургготски предостави за събитието в регионалния музей семейните реликви по молба на министъра на културата Стефан Данаилов, чието ведомство организира там изложба за символите на царската власт у нас.
 Жителите на града, гостите за тържествата и туристите ще могат в продължение на месец да разгледат уникални експонати, свързани с Третото българско царство.
Двата жезъла са подарени на цар Фердинанд – единият от германския император Вилхелм ІІ, а другият от името на Българската армия, връчен от министъра на войната ген. Никифоров през 1916 г. и от генералите Жеков, Жостов, Тодоров и Бояджиев. Жезълът от българската войска е позлатен, тялото му е облечено в кадифе. Апликирани са 16 лъвчета и 16 корони – символите на Царство България. Надписът гласи: „В памет на войната за освобождаването на Македония 1915 г. Българската армия на своя любим Върховен Вожд Негово Величество Фердинанд І – Цар на Българите.”
И двата жезъла са изработени в най-известната за времето си германска фирма за ордени и медали „Gebr. Godet & Co”. Цар Фердинанд носи жезлите на всички тържествени събития. Реликвите бяха показани за първи път през 2005 г., когато Симеон Сакскобургготски ги предостави за изложба на Националния исторически музей.
Лидерът на НДСВ Симеон Сакскобургготски, внук на цар Фердинанд, участва днес в сутрешната литургия във великотърновската църква “Св. Четиридесет мъченици”.
С литургията и освещаването на националното знаме започнаха тържествата по случай 100 години от обявяване на Независимостта на България и провъзгласяването на Третото българско царство.
Симеон Сакскобургготски отдаде почит пред специално поставената на фасадата на църквата възпомeнателна плоча, която отбелязва събитието на 22 септември 1908 г., където княз Фердинанд прочита за пръв път Манифеста за независимостта и приема царската корона. По този начин България става фактор в международните отношения в Европа и продължава столетната традиция на двете български царства, символ на държавността. Лидерът на НДСВ определи този момент от историята ни като “завръщането на България в Европа”.
На площад “Ал. Батенберг” в София, на фасадата на Двореца – Националната художествена галерия, днес бе осветен барелеф на цар Фердинанд, поръчан от монархическите организации в София и изработен от скулптора Георги Чапкънов. /БЛИЦ