Симеон Сакскобургготски заминава на кратко посещение в Мароко, съобщи личният му прессекретар Цветелина Узунова. Той ще бъде официален гост на уникалния етно- фестивал „Мосем Тан Тан” по покана на генералния директор на ЮНЕСКО Коичиро Мацуура.
На фестивала се представят традициите и творчеството на номадските племена, обявени за шедьовър на световното културно наследство. Ще присъстват и представители на кралската фамилия на Мароко, с която българското царско семейство отдавна поддържа много близки приятелски отношения.
Директор на фестивала е посланикът на добра воля на ЮНЕСКО Китин Муньос, който от няколко години е в основата на възраждането на това уникално събиране на бедуините. Именно в това си качество Китин покани наша делегация на високо ниво, в която участват представители на различни ведомства. България ще бъде държава - почетен гост. Досега този статут са имали САЩ, ЮНЕСКО, Испания, Чили и Перу. Идеята на съпруга на княгиня Калина е присъствието на България на този световен културен форум да съвпадне с годината, в която отбелязваме 100–годишнината от обявяването на Независимостта. Любопитен факт е, че през 2004 г. Китин Муньос и княгиня Калина заведоха на фестивала членове на европейски кралски фамилии, както и световните кинозвезди Изабел Аджани и Клаудия Кардинале.
Фестивалът „Мосем Тан Тан” е под патронажа на краля на Мароко Н.В. Мохамед VІ. Градчето Тан Тан се намира в Южно Мароко, на международно призната територия на кралството. Наричат го „предверието на мароканската Сахара”. То е вековно средище на номадските племена от района. Именно там те се събират на ежегоден панаир, на който се изпълняват традиционни песни и танци, провеждат се състезания, предлагат се образци на занаятчийското изкуство. Фестивалът има за цел да привлече вниманието на световната културна общественост към това духовно наследство, да го съхрани и развие за поколенията. За пета година събитието е под егидата на ЮНЕСКО. /БЛИЦ