Иван Агафонов, син на кредитния милионер Георги Агафонов, една от най-влиятелните личности на 90-те години, се впуска в странно приключение. Той е издигнат за кандидат-кмет на родното си село Маринка, Община Бургас, показа проверка в Общинската избирателна комисия (ОИК), съобщава Флагман.

В това населено място, намиращо се на 11 км от общинския център, по официални данни живеят около 1000 души. В последните години Маринка се оформи като вилна зона за заможни местни бизнесмени, направиха дори нова детска градина. Публично известен факт обаче е, че селският кмет няма почти никакви правомощия – нито може да оперира със собствен бюджет, нито да реализира някакви по-сериозни идеи. Общо взето той е нещо като посредник между местните жители и Общината.

Работното време е 24/7, а заплатата е около минималната. Заради това и подобни позиции са крайно непривлекателни за хора от бизнеса, какъвто се смята, че е Иван Агафонов. Той е на 40 години. Завършил е "Международни финанси" в столичен ВУЗ, след което влезе в бизнеса на баща си.

Реално Иван Агафонов наследи остатъците от империята, свързани предимно с аутдор рекламата. През 2015 година придоби от Красимир Гергов фирмата, която стопанисваше автобусните спирки в Бургас. Впоследствие имаше сериозни проблеми с Общината заради забавени плащания по договора. 

Иван Агафонов стопанисваше немалко билборди на територията на Бургас, както е еко парк край кв. „Горно Езерово“.

В инициативния комитет за издигането му влиза бившият управник на Маринка Лъчезар Колев, който се оттегли след два успешни мандата. Тогава Колев изтъкна, че трябва да се грижи за семейството си, а кметската заплата му е крайно недостатъчна. След неговото оттегляне ГЕРБ издига младия Любомир Узунов, който изпраща противоречив мандат.

Каква е идеята на Иван Агафонов – дали е приключил с бизнеса или иска да даде нещо на родното си село, остава пълна загадка. 

Баща му Георги Агафонов, който е родом от Маринка, бе сред най-влиятелните мъже в страната в началото на Демокрацията. Той бе основен акционер във фалиралата банка „Славяни“, бивш депутат от Бизнес блока на Жорж Ганчев в 38-ото НС и създател на телевизия „7 дни“, която впоследствие продаде на Цветан Василев.

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук