Осигурителната система може да издържи всякакъв скок на пенсиите, зависи кой ще плати цената. Това каза в сутрешния блок на БНТ президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов.
Не е работа на политиците да се бъркат в тази система, тези неща няма как да бъдат решавани толкова набързо. Политиците говорят разнопосочно по темата, заяви той.

Ако искаме да имаме управленска програма, адресирана към най-бедните българи, тя трябва да е насочена към всички тях, заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров. Бедните у нас са 2 млн. души, а тези с най-ниските пенсии са 500 000 души. Не е ясно какво правим с останалите. А и с повишаването на пенсията за стаж и възраст се смачква целия пенсионен модел – принципът трябва да е, че колкото повече осигуровки внасяш, толкова по-висока пенсия ще получаваш, а не това да зависи от благоволението на политиците, подчерта Димитров.

В дълъг хоризонт страната ни трябва да има стратегия за привличане на повече инвестиции в икономиката, нова енергийна стратегия и намаляване на различията между регионите. Не съм сигурен, че само капиталовите пазари ще издърпат България напред, както твърди Делян Добрев от ГЕРБ. Големият проблем е, че произвеждаме повече, отколкото получаваме. С ясни стъпки трябва да се повишават заплатите там, където се произвежда повече. Това трябва да бъде направено, ако искаме да имаме квалифицирани кадри, подчерта президентът на КНСБ.

Не чуваме все още да се говори за важните неща от предизборните програми като образованието. А това е важно за бизнеса – да има образовани кадри. Друг е въпросът, че работодателите искат да получат тези кадри евтино, коментира Димитър Манолов.

Ние ще си търсим обещаното увеличение на заплатите на учителите с 25%. Правителството трябва да даде тон, за да се вдигат заплатите у нас със стотина лева на година. Ще за настояваме за изпреварващ ръст на минималната заплата, добави Пламен Димитров.