Двете синдикални организации КТ „Подкрепа” и КНСБ са изготвили обща позиция срещу приетия вчера от Министерски съвет нов Закон за събранията, митингите и манифестациите.

Законът забранява да се правят митинги пред НС, МС, здравните заведения, министерствата, сградите на МО, както и всички сгради от значение за националната сигурност. Митингите и шествията са забранени и на пътните артерии. Не може освен това да се протестира и с животни и МПС.


"Депутатите се опитват чрез законови шедьоври да накарат хората да си седят в къщи точно по време на избори", обясни вицепрезидентът на КНСБ Валентин Никифоров. "По кой начин ще протестират работниците от "Кремиковци", пеша ли да идват от комбината?", попита той. По думите на Миролюб Столарски от Българската асоциация на сдруженията в автомобилния транспорт, основната работа на служителите, които той представлява, е транспортната, хората карат МПС и те на практика нямат как да протестират. "Принципът "няма човек, няма проблем" все още важи за жалост", каза Столарски.

Двете синдикални организации настояват МС да отмени решението си за проектозакона и да се проведе широко обсъждане относно необходимостта му с представителите на гражданското общество. Синдикатите бяха категорични, че никой не ги е питал преди да бъде внесен в МС и приет вчера. В случай, че това не стане, синдикатите смятат да организират синдикални и граждански действия. Днес ще внесат позицията си в МС, президентството и парламента. По думите на Никифоров никъде в Европа няма такава практика и не съществува закон, който да ограничава правото на гражданите да се сдружават или да правят митинги и протести. "Това е грубо нарушаване на европейските конвенции, както и на Конституцията на България", бе категоричен той. В сряда КТ "Подкрепа" и КНСБ събират стачните си комитети, за да преценят какви ще са следващите им стъпки.
Десислава Вангелова, БЛИЦ