Мръсен въздух в столицата имаше в последните дни - гъста мъгла, високо съдържание на фини прахови частици и опасност от увеличаване на острите респираторни заболявания.

По данни на Столичната община, превишаване на количеството на фини прахови частици над 50 микрограма на кубичен метър.

Най-благоприятните температури за формиране на мъгла са от минус 5 до плюс 5 градуса, обясни пред БНТ синоптикът Анастасия Стойчева от НИМХ. В София, като котловинно поле, характеристиките на атмосферната циркулация са благоприятни за формирането на мъгла.

Стойчева каза, че мръсният въздух може да бъде прочистен само от вятър. Декември и януари са най-характерните месеци за сформиране на мъгла в София.

Средиземноморски циклон приближава Балканския полуостров и ще донесе валежи в западните райони и Гърция. У нас още тази вечер ще започнат валежи в района на Струма и Места.

В сряда в Южна България и Предбалкана ще има валежи от дъжд. Над 1200-1300 м от сняг. Тогава в нощните часове валежите от дъжд ще преминат за кратко и в сняг".

На много места днес има мъгла. Тя отлага влага по пътните настилки и трябва шофьорите са бъдат внимателни.

"В четвъртък ще има превалявания, които ще вдигнат мъглите. Заради многото влага, веднага след преминаването, ще има отново условия за образуване на мъгли. В котловините има голяма вероятност от мъгли. През почивните дни ще има леко застудяване, което отново ще вдигне мъглите. Динамиката продължава", обясни тя.

"В началото на следващата седмица вече ще видим и по-чисто небе. Ще видим сняг веднъж сряда през нощта, а след това и около почивните дни, когато за кратко нахлува студен въздух. Засега за Коледа не се вижда да има снежна покривка", завърши Стойчева.