Май месец е типичен с тези метеорологични прояви, които наблюдаваме. Често се чуваха изрази, че пролет у нас няма. Напротив - този май месец е типичен представител в умерените географски ширини. Това заяви синоптичката Анастасия Стойчева от НИМХ в ефира на bTV.

Ще продължим така с краткотрайни валежи и градушки за жалост, но май и юни трябва да очакваме такива явления, добави Стойчева.

На въпрос какво ще е времето тази седмица, синоптичката отговори: "През цялата седмица ще сме под влияние на област на ниско атмосферно налягане. Непрекъснато ще има условия за купесто-дъждовни облаци в следобедните часове. Повече валежи ще има в Западна България. В отделни дни ще има и на изток. Разбира се, не са изключени и градушки".

"По-ниските температури в началото на тази седмица се дължат на Средиземноморски циклон, но не можем да се притесняваме за слани и тези температури не са изключение от нормалното. В края на тази седмица и началото на другата се очаква рязко затопляне, като на места температурите ще достигнат до 33 градуса. Но отново този Средиземноморски циклон ще предизвика валежи в средата на другата седмица. Засега не се вижда лятото да е много по-различно от летата в България", прогнозира Анастасия Стойчева.

"Днес валежите ще се задържат в крайните западни райони. Утре количествата в Западна и Централна България ще са 10 литра на кв.м", каза още тя.

"В края на тази седмица и началото на следващата предстои рязко затопляне и стигане на температури около 30 градуса. Нищо чудно понеделник-вторник да се стигне до 32-33 градуса. Това ще е резултат на термичен гребен. Топъл, дори горещ въздух, ще се насочи от Африка към Балканите. Това ще доведе до температури, които ще имаме през юни", добави синоптичката.

Какво ще е времето по дни и часове може да видите в рубриката на БЛИЦ, в която ви информираме в реално време какви са климатичните условия в страната.