Адска жега наляга страната до края на месеца. Горещниците идват с 40-градусови жеги, а на места се очакват дневни рекорди. Това прогнозира пред “Труд” метеорологът Петър Янков.

“Цялата седмица ще бъде горещо и топло, още във вторник в Плевен и в Пловдив ще бъдат измерени между 39 и 41 градуса. Само в сряда температурите ще се понижат до 38-39, а в Пирин и Рила се очакват леки валежи. В четвъртък и петък започна нова вълна горещо и сухо време.

Горещините ще обхванат трайно югозападните райони и Дунавската равнина, където градусите ще достигнат 41-42 градуса”, обясни Янков. Той обаче успокои, че стойностите няма да стигнат до абсолютния максимум, който е измерен през годините - 45 градуса.

Всъщност, докато в Западна Европа времето е динамично, при нас навлиза сух въздух от Юг и Югозапад.

“Затова времето у нас ще бъде нормално за тази част от годината. Реално температурите ще са близки до средните абсолютни максимални. Този сух период, за който говорим, ще е по-продължителен, започна още в неделя. Реално затоплянето ще продължава до 30 юли”, уточни метеорологът.

В цялата страна се очаква единствено слаб вятър до края на месеца, но той няма да помогне в адските жеги.

Спасение ще може да се търси край морето, там обаче също хората трябва да са изключително внимателни с горещините. Морската вода ще стигне до 26-27 градуса, посочи Янков.

По думите му в София ще бъде около 36-38 градуса и може да се отбележат дневни рекорди, но вероятно няма да се стигне до абсолютни. “Горещниците се изместват и сега ще ги усетим в следващите дни”, припомни още метеорологът.