"Въпреки че през зимния сезон няколко пъти преживяхме идването на пролетта, в момента хладното време е характерно за края на зимата. Бързо ще се затопля. От днес, включително в петък и събота, температурите ще са между 15-20 градуса", това каза синоптикът Петър Янков.

По негови думи вятърът ще отслабва постепенно. "През следващите дни ветровете ще бъдат слаби, в планините - умерени до свежи. В Източна България температурите са в порядъка от -7 до -2 градуса, а в Западна България, където имаше мъгли, някъде около 1 до 2 градуса.

Бързо ще се повишават температурите. Днес ще превали слабо в планините", обясни Янков в сутрешния блок на Bulgaria ON AIR.

В събота ще започне по-дълъг период на чести валежи. "Заедно с високи температури в южните части от страната, ще превалява и прегърмява с по-интензивни валежи в Добруджа.

В неделя валежите ще продължават, следобед ще обхващат Южна България, а в понеделник и северните части от страната, двата дни ще бъдат съпроводени от гръмотевични бури", каза още Янков.

"Във вторник чувствително ще се понижат температурите, по високите части и полета ще вали сняг, новата снежната покривка ще е между 3 и 5 см. Този сняг няма да се задържи в населението места, той е пролетен, така че зимата мъчително си отива.

Чувствително затопляне се очаква след 11 април - около Великден. Прогнозите до 3-5 дни са по-осъществими и нормални, с които могат да се съобразяват пътуващите.

Дългосрочните претърпяват крах. При топла зима не може пролетта да е топла. Глобалното затопляне не е виновно за тези процеси. Очаква ни приятно и топло лято", увери Янков.

Какво ще е времето по дни и часове може да видите в рубриката на БЛИЦ, в която ви информираме в реално време какви са климатичните условия в страната

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук