Десетки декари с дюни край плаж Каваците в Созопол са затрупани с пръст и строителни отпадъци, съобщава bTV.

В същото време за две години са извършени три заснемания на защитените местообитания, като при последното по-голямата част от дюните „изчезват“.

Когато преди повече от 20 години купува имот на Каваците, всичко наоколо е било дюни, спомня си Владо Стоянов. Сега не се виждат.

„Подравняват ги и ги засипват с чернозем, да се окаже, че земята не са дюни, а е земеделска земя“, обясни той.

От сигналите му резултат няма. Последният подава преди около 2 години. По това време екоминистерството възлага на Агенцията по геодезия, картография и кадастър да изготви специализирана карта на дюните извън плажове „Каваци – север и юг“, каквато до момента не е имало. Дюните са заснети през ноември. И втори път през юни.

„Резултатите от двете заснемания са безкрайно различни. Разликата е повече от 40 пъти в площта“, обясни зам.-министърът на околната среда и водите Мария Бояджийска.

Следва трето проучване. Според бившия зам.-министър по екология Тома Белев при него голяма част от дюните са заличени.

„От последното заснемане, според мен, са изсипвали около 90% от дюните на къмпинг „Каваците“. Просто те не са определени като дюни и вече виждаме, че започва разрешаването на тяхното застрояване“, посочи Белев.

От екоминистерството обясниха, че техният представител в комисията за приемане на специализираната карта на дюните към Агенцията по кадастър е изразил особено мнение. 

Снимка: bTV

Само специалист геоморфолог може да открие дюните под засипаните строителни отпадъци.

Междувременно, екоминистерството и областната управа в Бургас обясниха, че стартират ново, четвърто проучване на дюните.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук