Лобистка заповед на министъра на околната среда в оставка Борислав Сандов за къмпинг “Корал”, която директно обслужва близките на Кирил Петков, взриви духовете в Царево. Най-засегнати и ядосани са рибарите-мъжете, които изкарват хляба си сред морето и по принцип имат негласен статут на най- свободните хора, пише "Труд".

Петков и Василев заложиха опасна бомба: Животът на летовниците по морето е в опасност!

Вицепремиерът по климатичните политики Сандов обяви във фейсбук решението за нова защитена местност - Залив Корал. И посочи в обяснения, че това е част от стратегията за опазване на морските екосистеми и е по предложение на сдружение “Да запазим Корал”.

Още на 15 юни в няколко информационни агенции излезе новината, че премиерът Кирил Петков, баща му Петко Петков и депутатът от ПП Мирослава Петрова са си уредили Министерство на екологията да обяви морето пред плаж Корал за защитена територия. Всички те са членове на “Кръга Корал”, който е поискал това от МОСВ. Основната дейност на коралците е да осигури дивото и безплатно къмпингуване на група хора на брега на морето. Повечето са софиянци и “граждански активисти”.

От две десетилетия тези хора са окупирали плажа близо до Лозенец, който е публична държавна собственост. Там са си определили собствени правила и шумно се противопоставят на всяка институция, която иска да вкара ред в това самоуправство. На Корал външни лица не се допускат, само членове и симпатизанти на неформалното сдружение “Да запазим Корал”, който са наслагали каравани, кемпери и палатки. Имат заведение, сърф и кайт училища.

Най-засегнати и ядосани от заповедта на Борислав Сандов са рибарите-мъжете, които изкарват хляба си сред морето и по принцип имат негласен статут на най- свободните хора. “Ако такава заповед наистина има, то тя е противоконституционна, защото забранява свободното движение в заливите. Ако такъв злокобен документ съществува, то това означава, че никой от Царево не може да плава до Созопол или Приморско, защото зоната на “Корал”, ако се обяви за забранена за преминаване, е дълга 700 метра”, коментират морските вълци.

“До 2030 г. България трябва да има 30 процента защитени морски зони и 10 процента строго защитени морски зони, като част от ангажиментите на страната ни според критериите за участие в “Коалиция за висока амбиция за природата и хората” - междуправителствена коалиция към Конвенцията за биологично разнообразие, към която България е част от 2 март 2022 г., обяснява мотивите си Сандов.

“Къде е тази заповед? Нека министърът да спре да лъже и увърта, а да я покаже! Защото като я видим черно на бяло ще я жалим. Тя е противоконституционна и ограничава човешките права и свободата”, контрират местните.

“Ние, рибарите, сме щели да можем да преминаваме през зоната от октомври до март!? Това е смешно и срамно. Дано този човек никога повече да не е министър!”, отсичат морските вълци. И коментират, че който е еколог трябва да знае, че защитата на природата се прави през цялата година. И питат риторично: “Защо през лятото да е забранена зона? За да можете спокойно да карате сърф с Киро Петков ли? Да си се печете на плажа, а за нас да е забранено да си вадим хляба и да припарваме в района?”

“Явно, министърът иска природата да бъде пазена, докато той е тук през лятото, заедно с добрия си приятел Кирил Петков. А нима не знаят, че през зимата тук също живеят хора?”, гневят се на лобистката заповед рибарите. Според тях другата скандална теза е, че тази забранена зона е направена, за да се защити тюленът- монах.

Местните смятат, че това също е безумно, защото тюленът монах отдавна е изчезнал от нашите води. Ако пък случайно се появи, едва ли някой ще смее да му посегне. “Напротив, ще ходим на пръсти край него, ще се радваме и веднага ще алармираме, че отново се е появил. Тези хора, псевдоеколозите не могат да разберат, че ние сме най големите защитници на морето, защото то ни дава хляб и живот”, заключават рибарите.

Те припомнят, че в регистрите на Агенцията по геодезия и картография, плаж с наименованието Корал не съществува. Има местност “Лозенец-Кумкашла”. За да се впише Корал, трябва промяна, тоест нови карти и скици.

Кметът на Царево инж. Георги Лапчев: Няма да позволя да се гаврят с правата на хората

- Господин Лапчев, как ще коментирате действията на министърът в оставка Борислав Сандов, който иска да забрани достъпа до морето в района на къмпинг “Корал”?
- Възмутен съм от поведението на този министър в оставка, който продължава да се крие зад чадъра на природозащитата, а всъщност налага изцяло лобистки интереси. Заповедта, или тази, която ще бъде подписана /тъй като все още не сме я видели/, е противоконституционна и отнема гражданските права на българите. Невъзможността да се придвижват свободно в територия, представляваща държавна собственост, е грубо нарушение на конституцията.

- Защо според Вас заповедта налага забрана за движение само през лятото?
- Считам, че заповедта е лобистка, защото грижата за природата не може да има изключения във времето. В своя пост във Фейсбук, г н Сандов посочва, че за летните месеци е необходимо да има особена грижа за природата и затова достъпът дори на рибарски лодки е забранен. Но това не е така след месец октомври, когато се прави изключение уж за рибарите.

Някой трябва да обясни на господин Сандов че природата трябва да се опазва 12 месеца в годината и това бе коментирано на срещата преди месец в РИОСВ, на която лично присъства неговият заместник Тома Белев. Това, което прозира в направеното изключение, е : местните и хората, занимаващи се с риболов не бива да пречат на необезпокояваните къмпиращи в дюните на Корал, които ги има и в момента.

И когато през октомври интересът на тези хора изчезне- тогава местните и рибарите вече могат да преминават през тази зона. Това е позор за заповед на министерство.

- Какво мислите за другите “точки” в нея?
- Точките, които се съставят в тази заповед са за дейности вече забранени от други закони. Примерно “Точка 6” :Забранено изхвърлянето на петролни продукти. Въпросът ми е: Но къде в морето и кога е било позволено изхвърлянето на петролни продукти?

Точно затова считам че тази заповед защитава единствено интересите на малка група хора които от години се подвизават на плажа Корал, наричайки себе си “спасителите на “Корал”. Апропо, немалка част от тях сега са народни представители от ПП “Продължаваме промяната”, близки до премиера в оставка Кирил Петков и неговия баща.

- Какво ще кажете за тюлена - монах?
- Една от причините, да бъде създадена защитената територия плаж “Корал”, бе голямото желание тюленът- монах да се появи отново по тези места. За запознатите със Закона за биоразнообразието е ясно, че докато той не бъде допълнен, реинтрудуциране на тюлен монах е невъзможно. И точно експертите от министерството оглавявано до този момент от Борислав Сандов, би следвало да информират министъра в оставка за този неопровержим факт.

- Как ще реагират местните хора в Царево на тази гавра?
- Местните жители - рибари, почиващи, собственици на земи, никога не са били против създаването и опазването на защитени зони и територии. Но те категорично възразяват срещу грубото погазване на конституционните им права.

Докато съм кмет на Община Царево, няма да позволя на който и да е министър, да се гаври с правата на жителите на тази община, установени в Конституцията на Република България.