Скандал отложи старта на процеса срещу обвинените в убийството на студента Стоян Балтов Александър Данаилов и Вили Георгиев. Адвокатите им са отказали последователно – в понеделник и вторник, да приемат делото и сега началото на процеса ще се забави, пише в. “24 часа”.
Дознателят по разследването безуспешно е опитал да предяви обвинение срещу Георгиев и Данаилов за умишлено убийство, извършено с особена жестокост и по хулигански подбуди. Защитниците на двамата твърдят, че по досъдебното производство не са извършени съществени процесуални действия. “Поискахме разследващите да изяснят имат ли участие в побоя и отношение към причинената смърт останалите четирима младежи от групата на клиента ми. Кой точно е предизвикал скандала и кой с какво е допринесъл за трагедията”, аргументира се защитникът на Георгиев Емил Велинов.

Двамата младежи от месеци се намират в ареста, тъй като след задържането не пожелаха да обжалват наложената им най-тежка мярка за неотклонение. Така чаканият от роднините на Балтов съдебен процес ще започне, след като софийската апелативна прокуратура реши основателни ли са исканията на защитниците или разследването си е свършило работата.

За участниците и очевидците на инцидента обаче казусът “Балтов” е твърде сложен и заплетен. Нито един от тях не успял да разпознае категорично кои от шестимата младежи са ритали Стоян, докато лежал на земята. Според адвокатите пък събраните данни сочат, че в побоя са участвали и другите четирима младежи от компанията на клиентите им. Съдебно-медицинската експертиза е категорична, че три от ударите в областта на главата са причинили смъртта.

Приятелката на Вили Тамара заяви, че го видяла как нанася на Стоян ритник в рамото. Станимир Тодоров - приятел на убитото момче, който вървял с него преди сблъсъка, не успял да разпознае нито един от нападателите. Всички участници в инцидента обаче са категорични, че скандалът бил предизвикан от Светлозар Стоилов от компанията на Вили и Александър. Във фаталната нощ тримата заедно с Борислав Цветанов, Мирослав Станчев, Людмил Ферашов и приятелката на Вили Тамара влезли в дискотека "Амнезия". Според единственото момиче в групата в минутите преди инцидента всички били употребили голямо количество алкохол. Някои от тях дори били дрогирани. Още в заведението Светлозар започнал да проявяа агресия и да се държи арогантно със сервитьорките. "Бях бясна от грозното им поведение в заведението", разказва Тамара. Към 2 часа след полунощ Светлозар излязъл от заведението, за да подиша чист въздух, но се забавил много. Охраната не го пуска обратно, защото бил видимо пиян. Приятелите му го последвали след кратък спор кой да плати сметката, докато той крещял: "Копеле, ще пребия някой" пред заведението. После всички решили да потърсят друго място, за да продължат купона. Тамара спряла такси с надеждата, че може да убеди Вили да се приберат, но той отказал. Така двойката заедно с Любо тръгнала напред по пътеката между дискотеката и блоковете, когато зад тях се чули крясъци. "Вървяхме в колона. Зад нас останаха Мирослав, Боби, Александър и Светлозар - обяснява Тамара. - Чуха се викове. Обърнахме се и видяхме Светлозар и Александър да се бият с непознати. В този момент нищо неподозиращият студент Стоян Балтов и приятелите му Благовест Геров и Станимир Тодоров били нападнати безпричинно от пияната компания. "Вили и Любо се затичаха към биещите се момчета в края на колоната - спомня си Тамара. - Видях как Вили рита единия в рамото. После боят се раздели на групи. Той започна да гони друг от групата непознати между блоковете. " Тя е категорична, че в боя са участвали и шестимата младежи.


Агенция БЛИЦ припомня, че 21-годишният студент по фармация Стоян Балтов беше жестоко пребит до смърт в нощта срещу 5 декември м.г. пред дискотека “Амнезия” в Студентски град в София. Той е бил ритан до смърт в главата. В момента в ареста са двама от участвалите в побоя - Вили Георгиев и Александър Данаилов. Първоначално Софийският градски съд пусна под парична гаранция от 500 лева Данаилов, тъй като нямаше свидетели, които да потвърдят, че той е участвал в побоя над убитото момче. Апелативният съд обаче остави и двамата в ареста, след като свидетел потвърди, че е видял Александър Данаилов да нанася удари по жертвата. Също така експертизата доказа, че лявата маратонка на Александър е ритала Стоян Балтов в лицето.

Първоначално Данаилов и Георгиев бяха обвинени за убийство по непредпазливост. По-късно обвинението беше преквалифицирано в умишлено.  /БЛИЦ