В петък, 15 септември, ни поканиха за среща в събота, но ние отказахме, защото решението на НС за украински внос бе вече факт и ние отговорихме, че очакваме акад. Денков за разговор по време на протестите.

Това се посочва в позиция на Българската аграрна камара след брифинга на премиера Николай Денков.

„Във връзка с поканата за разговор, в който правителството да обясни какъв е смисълът на споразумението между ЕК и Украйна и заедно да се търси решение, както твърди премиерът, заявяваме най-отговорно, че никой не ни канил на такъв разговор.

Поискахме среща с министър-председателя, финансовия министър и министъра на земеделието, която да се проведе до 15 септември 2023 г., но така и не получихме отговор“, допълват от организацията.

„По Стратегическия план по земеделието не е имало нито една среща на Комитета по наблюдение до сега и министерството на земеделието не е разработило исканите от земеделците изменения в него. По тази причина все още не може да има заседание на Комитета за наблюдение, т.е. по плана не се работи“.

„Като невярно определяме твърдението на премиера, че всички присъстващи на срещата организации са подкрепили отпадането на ограниченията за Украйна.

Уточняваме, че министърът на земеделието не е присъствал на тази среща, а беше представен от негов заместник. На присъстващите производители бе съобщено, че при отпадане на забраната за внос ще поевтинее фуражът. Всъщност цената на фуража се определя от фуражните заводи – до момента цената за земеделските производители не се е променяла“, казват още производителите.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук