Над 300 метра е вървяла бившата посланичка на България в САЩ Елена Попотодорова с крема от безмитния магазин на летище „Шопен“. Толкова е разстоянието от безмитния шоп на фирмата Lagardere "Aelia Duty Free" до гейта, от който е излетяла ексдипломатката, пише „Монитор“.
В единственото си интервю след инцидента Поптодорова заяви пред Нова телевизия, че нямало разминавания между изявленията, които е дала веднага след инцидента. След като стана ясно, че бившата дипломатка е уличена в кражба от безмитен магазин на полското летище, тя пусна отворено писмо, в което заяви, че мазилото останало в ръцете й, тъй като докато го разглеждала й звъннал телефонът и тя трябвало да излезе да говори на тихо място.

Схема показа ясно как изглежда маршрутът на Попотодорова в деня на инцидента. На нея със синя линийка на схемата на сектора "Заминаващи" на варшавското летище "Фредерик Шопен" е начертан пътят, по който тя се е движила.
 

Предполагаемият маршрут на Поптодорова е, по който минават пътниците за България, пътуващи с полетите на LOT. След влизане в салона на летището заминаващите стигат до мястото, където на картата се вижда знак стоп. Там при преградките, обозначени в оранжево-червено, е секюрити чекът. Като се премине, се излиза в широкия коридор, който продължава малко наляво и повече от 300-350 метра надясно. Отсреща със зелено е безмитният магазин на фирмата Lagardere "Aelia Duty Free". Продуктите на "Герлен" и в частност кремът "Орхидея Империал" се намират вдясно, в дъното в една ниша, до която се стига като през лабиринт. Всички пътували през летище „Шопен“ са категорични, че ако на тях им звънне телефонът, докато са в магазина, никой не би излязъл в коридора-пасаж, където има непрекъснат поток от хора и глъч, а всеки би влязъл навътре в магазина точно до кремовете на "Герлен", където е най-тихо. В същото време пътници, посещавали въпросния магазин, обясняват, че ако на някой му хрумне обаче да си открадне крем, самият акт на кражбата няма да се види. Камерата остава зад посетителя и не вижда какво правят ръцете му. Единственото, което би видяла, е, че когато посетителят застава пред рафта на "Герлен" има крем, а когато си тръгва - няма.
 

„Да видим какво се случва, ако ми звънне телефонът, докато съм с крем в ръка. Мама е болна, притеснявам се и излизам. С крема в ръка. Той си мълчи, защото е марков, да не ме обиди, че съм крадец, не са му сложили аларма. И тръгвам по коридора. Говоря, говоря, говоря и така точно 100 метра от магазина на "Aelia" до гишето за паспортен контрол. В едната ръка нося чанта, в другата случайно взетия крем. Трябва да подам на граничния полицай бордна карта и документ за самоличност. Все ще забележа в ръката си крема, вече не говоря по телефона. Ако пък кремът е в чантата и бъркам в нея за документите, пак ще го видя. След паспортния контрол следват още 250 метра до чакалнята при самия гейт за София. И пак не виждам крема“, обяснява пратеникът на „Монитор“ Красимир Крумов, който извърши журналистическа проверка по случая „Поптодорова“ в Полша.
 

На 60 метра след влизане в залата за заминаващи на летище "Фредерик Шопен" е секюрити чекът (1). Изходът е след още 50 метра в пасажа пред магазина "Аелия" на компанията Lagardere с щанд на "Герлен" (2). Оттам до паспортния контрол (3) в северния пирс на аеропорта има точно 100 метра. След преминаване на символичната граница пътниците имат да извървят още 200 метра до гейта в края на северния пирс.


В интервюто си пред Нова тв бившата дипломатка се опита да избяга от досегашните си твърдения и лансира нова защитна версия – че била прибрала крема в чантата си в суматохата. Разбрала, че го е взела чак на борда на самолета, но не казала на никого, защото била в паника.

„Да, има инцидент. Да, признала съм инцидента. Поела съм отговорност. Заплащам ли цена, - огромна, както се оказва. Поради цялата стресова ситуация и боравенето с много предмети, три телефона, други предмети, връхни дрехи и т. н. аз се озовавам с бурканче крем в багажа, което тръгва до София и се връща непокътнато“, заяви Поптодорова, но така и не успя да обясни защо не е уведомила екипажа на самолета например или властите на българското или полското летище, че е взела скъпия крем от магазина, без да го плати. В същото време както „Монитор“ писа, изчезването на луксозната козметика едва ли е щяло да стане ясно, ако не е била извършена инвентаризация на магазина, която да покаже липсата. Щом установили, че кремът липсва, служителите на фришопа веднага започнали да преглеждат записите на камерите и така установили самоличността на човека, който го е прибрал.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!