Според прокурора Пламен Панайотов щетите за дружеството могат да стигнат 1 млрд. лв.
Ром от Костинброд е купил като подставено лице 2 магазина на бул. “Витоша” от “Софийски имоти”, пише в днешния си брой “24 часа”. За ролята си мъжът, който трудно се подписвал и говорел, получил мерцедес. След търга е прехвърлил ценните търговски придобивки на мъж, посочен от “Софийски имоти”. Мерцедеса обаче запазил като хонорар за добре свършената работа.

Разпитан като свидетел, той разказва, че му е било платено с мерцедес да участва в сделките като подставено лице и посочва човека, който му е съобщил, че може да купи магазините. По-късно циганинът прехвърля магазините на друг човек. На името на рома от Костинброд е регистрирана фирма, която се проверява за данъчни измами.

Подозрения за подставен купувач има и за магазина, който е бил ползван под наем от съпругата на ексшефа на "Софийски имоти" Тошко Добрев. Собственик е жена, която живее в Гърция. Когато са подписвани договорите за покупката и наема, тя не е влизала в страната според справките на гранична полиция. В документите обаче подписите са нейни. Гръцката гражданка се издирва, за да бъде разпитана по делото и да бъда назначена експертиза на подписа й.

Все още за голяма част от сделките, за които има съмнения, че са фиктивни и с подставени лица, не са се появили истинските собственици. Факт е, че имотите се препродават после по няколко пъти, но вече на значително по-високи цени. Около 150 млн. лв. са щетите от дейността на “Софийски имоти”, сочат досега данните на експертите. Сумата може да достигне милиард, като се има предвид, че тези експертизи обхващат малка част от сделките с общинско имущество, коментира прокурорът Пламен Панайотов. Той и колегите му Пламен Георгиев и Виржиния Димитрова наблюдават делата за "Софийски имоти". Първото бе внесено преди дни в съда с обвинителен акт. Разследват се 9 направления от бизнеса на "Софийски имоти". Повече от 1050 продажби от създаването на дружеството до 2005 г. са били проверени.

Най-вероятно огромна част ще бъдат инкриминирани. "По първото дело от 17 проверени сделки 15 бяха дадени на съд. Ако се запази това съотношение, сами ще си направите сметка колко от тези 1050 сделки ще се окажат неизгодни за "Софийски имоти", казва прокурор Панайотов. Има терени, които са продавани или апортирани на цени, 2-3 хил. пъти под пазарните. Харизвани са парцели за под 1 лв. на кв. м Основните нарушения са, че имотите са продавани на много по-ниски цени от пазарните и при изтекъл срок на валидност на оценките. /БЛИЦ