Съкилийникът на Евелин Банев - Брендо Валентин Димитров заяви лично по Нова телевизия, че му е било оказано натиск от говорителя на главния прокурор Маргарита Попова и директора на Националната следствена служба Бойко Найденов на 24 септември.
На 24 септември 2008 г. имах среща между 14 и 15 часа с моя адвокат Деница Димитрова преди делото ми в кафе на пряка на ул. Ботев. Кафето се казваше "Париж". Там говорихме с адвокат Димитрова за делото ми, което бе отложено, каза Димитров. Според него той е обвинен в измама по чл. 210 и е лежал в следствения арест на Г.М. Димитров две години без да има влязла в сила присъда срещу него. "Бил съм измамил хора, представял съм се за лекар, заместник-министър, което не е вярно, каза той.
Той каза, че при излизането от кафето адвокатката му забелязала Бойко Найденов, но той не го познавал тогава. Тя ме попита познаваш ли Бойко Найденов, беше с още двама души пред кафето. Димитров обяснил на Димитрова, че не е извършил престъпление и иска да имам нов живот. "В 16,00 часа бе даден ход на делото в СРС. Свидетелите не се явиха. Излезнахме от СРС, тръгнахме пеша. Направи ми впечатление лек автомобил "Опел Вектра" пред СРС. Ние вървяхме пеша по посока на "Граф Игнатиев" , тази кола беше след нас. Разделихме се с адвокатката ми на площад "Гарибалди", адвокатът си хвана трамвая, аз си тръгнах. Тогава двама господа - Бойко Найденов и Маргарита Попова ме спряха и се легитимираха със служебни карти, каза Димитров. Той поясни, че не е видял дали Найденов и Попова са слезли от "Опел Вектра"-та. Според него адвокат Димитрова също ги е видяла, и му звъннала по телефона и го попитала дали има проблеми. Когато ме попита, Найденов и Попова ми казаха да кажа, че нямам никакви проблеми, каза Димитров. Той допълни, че след това го завели в СГС, като влезли през служебен вход. Там се качихме на петия етаж, където имаше още един господин, той не ми се представи и си излезе, каза Димитров. Според него го попитали дали познава Евелин Банев и той отговорил положително, защото бил негов съкилийник. Били сме три месеца с г-н Банев в следствения арест.
Натиск ми оказваше най-вече Маргарита Попова, и заяви, че ще ми почерни живота, ако не свидетелствам срещу Банев, че убил Йорданка Запрянова и сина й, Найденов само гледаше. Освен това ме караха да кажа, че парите които има Банев са от "пране" на наркотици, каза Димитров. Той каза, че е готов да заяви всичко това пред съдия, ако започне проверка. Според него разговорът му с Попова и Найденов продължил 20 минути.
На показани му няколко снимки от водещия предаването Георги Коритаров Димитров разпозна Попова и Найденов . Нямам интерес да лъжесвидетелствам, защото съм обвиняем. Имало е такива неща и срещу други хора, каза Димитров. На въпрос как е организирано убийството на Запрянова от килията ли, той отговори: "Такива неща е нямало, нямало е телефони".
БЛИЦ припомня, че миналата седмица Евелин Банев - Брендо пръв съобщи в предаването "Коритаров лайф", че на съкилийника му е оказван натиск да лъжесвидетелства срещу него. Тогава той показа декларация от неговия съкилийник. Министърът на правосъдието Миглена Тачева пък изрази становище, че прокуратурата трябва да се самосезира и да направи проверка по случая, за да се види дали е оказван действително натиск на обвиняемите или те се опитват да спекулират.
За днешното предаване в Нова телевизия са били поканени както Бойко Найденов, така и Маргарита Попова, които са отказали да вземат участие. /БЛИЦ