Скокът на цените: Кои продукти станаха по-скъпи

В цените на млякото и млечните продукти има съвсем лек скок и то само при част от производителите и доставчиците

Владимир Иванов, председател на Държавната комисия по стокови борси и тържища, коментира темата за цените на хранителните продукти.

Спрямо същият период на миналата година към момента имаме изменение на потребителската кошница с около 2,5%, съобщи той.

Цените на хранителните продукти бавно продължават да вървят нагоре. За последната седмица се наблюдава поскъпване при краставиците и доматите.

Леко поевтиняване има при олиото, ориза и картофите. Според Иванов лошите търговски практики също са важна причина за завишаването на цените, което налага да се взимат мерки срещу такъв тип действия.

Според него, инициативата на Министерството на икономиката "Достъпно за всеки" няма да навреди на пазара, а напротив - ще помогне на всички пазарни участници, информира NOVA NEWS.

Тази година карфиолът е тръгнал с много ниска цена, каза служител в хранителен магазин в Берковица Николета Методиева. Тя коментира и цените на поскъпналите краставици и домати.

В цените на млякото и млечните продукти има съвсем лек скок и то само при част от производителите и доставчиците, допълни Методиева.

Цената на зелето и пипера е същата като миналата година, по нейни думи. Ако сам произведеш зимнината излиза много по-скъпо, отколкото ако се закупи готово, но качеството и вкуса са по-добри, смята тя.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук