Със скъсани кубинки полицаите показаха в какви условия работят. След миналата събота, зо втори път днес те организарат мирен протест, с който поставят социални искания.
Стотици цивилни полицаи се събраха да изпият по една минерална вода в градинката до църквата „Свети Седмичисленици”, която е до сградата на МВР. Част от тях оставиха на една от пейките освен скъсани кубинки и бележка, на която пише, че обувките били само от два месеца и вече са скъсани. Някои казват, че това били единствените им обувки, а и те вече са скъсани. В градинката днес са дошли основно полицаи от София, а миналата седмица да изпушат по цигара пред МВР, бяха дошли и служители от други ОДП в страната. Миналата седмица също така освен служители на охранителна полиция, имаше и служители на Гранична полиция, пожарната и други структури на министерството. Тази седмица засега се очертава в градинката да има само редови полицаи.
Засега няма информация някой от ръководството на министерството да е дошъл на протеста.

По-рано през седмицата стана ясно, че служителите на МВР ще получат коледни надбавки от около 400 лева и заповедта за това вече е подписана от министъра на вътрешните работи. Въпреки това обаче по форумите и по електронната поща пристигнаха съобщения, че днешният протест ще се състои. Не само в София, но и в останалите градове на страната, полицаи се събраха да „пият вода” пред областните дирекции на полицията. Над 150 служители на Областна дирекция на полицията в Сливен се събраха да пият вода пред сградата на управлението. Сред тях имаше и представители на районните полицейски управления от Нова Загора, Котел и Твърдица. Близо час продължи пиенето на вода. Над 120 бяха полицаите от Разградско, събрали се недалеч от ОД на МВР, за да пият вода и пушат цигари. Миналата седмица бяха около 100, днес се присъединиха и служители на районните полицейски управления от по-малките общински центрове, сред тях бе и шефът на РПУ-Лозница Бисер Стефанов.
Всички полицаи на площад "Независимост" в Разград сложиха трикольор на реверите си, а в 11,15 ч. пуснаха sms в подкрепа на децата на загиналите служители на реда.
Десетки служители на Областната дирекция на МВР в Добрич се събраха в 11.00 часа пред сградата на дирекцията, за да изпият мълчаливо по бутилка минерална вода. Част от тях носеха на реверите си българския трикольор.
Около 60 служители на МВР се събраха за кратко преди обяд пред полицейското управление във Велико Търново. Полицаите бяха цивилно облечени и носеха бутилки с минерална вода като част от поредната символична проява на недоволство на полицаите в цялата страна. Обещаните от вътрешния министър Михаил Миков коледни добавки вече са изплатени, но под въпрос остава дали ще получат нови зимни униформи и обувки, коментираха събралите се полицаи. След като „пиха по една студена вода" и изпушиха по една цигара всички се разотидоха. Символичният протест продължи само половин час заради дъжда, който вали в старата столица. Това вероятно е причината и за по-рехавото присъствие на „водопоя" във В.Търново. Само преди седмица близо 100 служители на реда излязоха да „пушат" пред полицейското управление в старата столица. Около 200 шуменски полицаи пиха минерална вода пред РУ на МВР-Шумен между 11:00 и 12:00 ч. днес. Повечето от тях бяха на същото мястото и преди седмица, когато около 150 служители на реда изпушиха по цигара. В мероприятието участваха полицаи, както от Шумен, така и от други районни управления в област Близо 300 служители на МВР от Русе се събраха в 11 часа пред сградата на полицията, за да пият по една минерална вода. Сред събралите се „да пият по една вода" имаше полицаи и служители от всички служби на вътрешното министерство в града. Повечето не искаха да коментират защо са пред сградата на дирекцията си. /БЛИЦ