"Единият му крак беше закачен неестествено на стълбата в средата на катерушката, а другият висеше безжизнено надолу. В същото време цялото тяло леко се полюшваше", разказва пред "24 часа" съседът на проф. Стойчо Раданов, който в ранното утро на 17 октомври пръв открил бездиханното тяло на детската площадка. Мъжът се упрашил и от блезката аптека се обадил на тел. 112.
Когато се върнал в дома си, набрал отново дежурния телефон, защото площадката била пуста. Чак около час след първото обаждане дошли полицаите. Според мъжа не е имало предсмъртно писмо или някаква друга лична вещ край тялото на професора, той го видял само как виси, овесен на нещо бяло в средата на глобуса.
Друг съсед от етажа под апартамента на Раданови чул през нощта да се тропа на терасата, но това не му се сторило съмнително, защото от години в дома на експерта се правели ремонти и оттам често се чували различни шумове.
“Преди много години Стойчо преживя силен емоционален срив”, разказва доц. Йордан Калчев за самоубийството на сина му преди около 30 години. Но според него тази лична трагедия отдавна е преживяна и всичко при професора вървяло повече от добре: “Беше уважаван и търсен специалист. Въпреки че се пенсионира, продължи да работи. Близките му го подкрепяха”. Раданов-син бил болен от шизофрения и увиснал на площадката на блок, спомнят си и други колеги на експерта.
Според основната версия професорът сам посегнал на живота си заради дълбоко лични драми или омерзен от професионалните сблъсъци покрай последните си две скандални дела – за смъртта на сестрите Белтнейски, чието разследване предстои да се удължи отново, и за смъртта на Ангел Димитров-Чората, по което вече има осъдителни присъди.
“Въпреки че с проф. Раданов имахме професионален конфликт, когато научих какво е станало с него, ми стана много мъчно”, казва доц. Мария Грозева, чиято първоначална експертиза Раданов опроверга. Тя е завела дело за клевета, но не допуска спорът им да има нещо общо със случилото се.
И д-р Златко Колев от екипа, изготвил експертизата за смъртта на Чората, е категоричен, че не може да има връзка между работата на професора по този случай и последните събития. “Всички, които направихме реаутопсията, сме единодушни, че смъртта е вследствие на удари, които са разкъсали аортата до сърцето”, свидетелства той и добавя: “Обвинените за убийството никога не са заплашвали мен или друг от екипа, който работи по този случай”.
Адвокатът на обвинените полицаи Явор Нотев също коментира пред “Стандарт” връзката със случая “Чората” като несериозна. Според него ако има и намек за отмъщение, то ще е за предишни дела. Вестник “Експрес” обаче обръща внимание на думите на адвоката, че при новите обстоятелства ще обжалват съдебно-медицинската експертиза, извършена от Стойчо Раданов, и ще искат преразглеждане на делото.
“Стойчо не беше удобен на много хора”, казва през сълзи съпругата на професора Андроника. Тя е видяла мъжа си за последно предния ден вечерта, когато тръгвала за работа, защото била нощна смяна. Според разследващите професорът е сложил край на живота си – между 4,30 и 5,10 сутринта в петък.
Повече от 4 часа е продължил огледът и след него следователи коментирали, че е много странно как професорът е успял да върже въжето по този начин и след това да го наниже на главата си. Те проверявали сериозно и версията “убийство”. “Стандарт” пише, че униформените са тръгнали в тази посока след огледа на тялото на Раданов. По него те открили множество синини по главата и ръцете. Аутопсията ще покаже от какво точно са кръвонасяданията по главата, но за тези по ръцете е интересно какво обяснение ще има, коментирали още разследващите.
Инж. Огнян Христов, съсед-инвалид, на когото семейство Раданови е помагало, разказва, че предния ден професорът бил весел и позитивен както винаги, нямало никакви признаци за депресия. “Не беше луд човек, работата е гнила”, заявява той. Че “истината е друга” твърди и следователят Светослав Мартински, колега на съдебния експерт. “Толкова фин и скромен, дори и да е имал такова желание, то нямаше да го направи публично”, разсъждава той. Според Мартински дори и да се докаже, че е самоубийство, трябва много внимателно да се разследват причините, които евентуално са довели до това.
Психологът Бойко Ганчевски обръща внимание пред “Телеграф”, че по време на едно свое скорошно телевизионно участие проф. Стойчо Раданов много живо говорел само за миналото. “Сякаш сега и утре не съществуваха за него”, отбелязва психологът. Според него Раданов е имал гранични отклонения на психиката, което значи, че ако това се е знаело, няма как да е бил включен като ръководител на толкова важни изследвания.
За да посегне толкова показно на живота си, е ясно, че Раданов е имал проблем, и то възрастов, смята Ганчевски. Със сигурност решаващо е било недоверието на колегите му към неговата собствена компетентност и към експертизите, които той направи по важни случаи. Наранено е било неговото самолюбие и самоуважение. Работата е била смисълът на живота му и точно затова той е избрал да се самоубие показно. Било е всъщност протест, а може би и някакво чувство за вина – все пак на базата на негови експертизи се решаваха човешки съдби.
В преглед на кариерата на прочутия експерт “Стандарт” припомня, че именно той през 50-те години на миналия век е установил с абсолютна категоричност, че Борис ІІІ е починал от инфаркт, че няма отравяне. Професорът разбил още един мит – че Иван Вазов боледувал от сифилис. Когато изследвал сърцето на писателя, той установил, че Вазов имал атеросклероза и причина за смъртта му е аневризма.
Раданов се вълнувал особено, когато разказвал за друга национална светиня, до която се е докосвал – Васил Левски. Той изследвал кичури от косата на Апостола от медальон, за да се докаже, че са негови. “И доказахме, че са сходни по всичките 17 признака, по които ги изследвахме”, разказал професорът в едно от последните си интервюта. /БЛИЦ