Словения въвежда строги санкции за нарушения по първокласните пътища на страната, съобщават от МВР. Санкциите за шофьори, които не спазват въведената от 1 юли тази година винетна система, са от 300 до 800 евро.
От 1 юли тази година в Словения е въведена винетна система по магистралната и първокласна пътна мрежа на страната. Използването на винетки е задължително за всички превозни средства с максимум допустимо тегло до 3.5 тона, които пътуват по автомагистралите и първокласните пътища на Република Словения.
Трафикът по магистралните пътища на товарни автомобили с маса над 7.5 тона е забранен в съботните дни от 8 до 13 часа и в неделните дни от 8 до 21 часа. Притежаването на винетка е абсолютно задължително, независимо дали става дума за еднократно или многократно преминаване през територията на страната.

Винетните стикери са два вида – за срок от 6 месеца и за една година. Шестмесечната винетка за леки и товарни автомобили до 3.5 тона струва 35 евро, а годишната - 55 евро. Винетният стикер за мотоциклети струва 27.50 евро. Стикери могат да бъдат купени на всички бензиностанции, още на входовете след преминаване на държавната граница. Тежкотоварните автомобили и автобуси плащат пътни такси по старата система – в дясната, изрично обозначена зона за преминаване през досегашните ТОЛ- постове на магистралите.
Поради зачестилите сигнали за нарушения от страна на транзитно преминаващи български граждани с лични автомобили и превозвачи през територията на страната, на нарушителите вече се налагат строги санкции. Глобата за шофиране на автомобил без закупен и залепен от лявата страна на предното стъкло винетен стикер е от 300 до 800 евро. Санкционира се не само липсата на винетка, но и при случаите, че не е поставена на съответното място /лявата страна на предното стъкло/. В допълнение: при опит да бъде свален /за ползване от друг автомобил/ стикерът се саморазрушава.
Контролът за наличие на стикери е непрекъснат и се упражнява както от цивилни инспектори от служба “Магистрален контрол”, така и от органите на словенската полиция. Гражданите, пътуващи до и през Словения, могат да получат допълнителна информация на следните интернет сайтове: www.promet.si и www.policija.si. /БЛИЦ