Ако има невъзможност да се осигурят машините за гласуване, тогава не изпълняваме решението на ВАС и изходът е гласуване на хартия по обичайния начин. Това изглежда като единствен възможен изход. Конституцията не позволява отлагане на избори. Това заяви в предаването „120 минути” служебният министър на отбраната Генерал Стефан Янев.

Осигуряването на машините е отговорност на ЦИК, ролята на правителството е координационна.

Имаме готовност да осигурим необходимите средства при направена обществена поръчка, която е спечелена, допълни ген. Янев.

По думите му въпросът за нямането на време трябва да се зададе на всички политически дейци в изпълнителната власт от 2014 г. защо сега няма време и не са взети мерки преди.

Проблеми със софтуера е възможно да има в зависимост от това какви машини ще бъдат избрани, допълни министърът.

По думите му проблемите са не толкова във софтуера на самата машина, а въпросът е как се акумулират гласовете.

"Те са защитени защото всяка отделна машина не е свързана, тя е в дадена секция и свързването тава чрез обичайните практики на ЦИК, които ползват РИК.

Това свързване и преди е било обект на хакерски атаки. Предприети са мерки, направихме оперативно заседание с всички заинтересовани участници в изборния процес. Възможни външни въздействия са предвидени, съответни мерки също са предвидени, да се надяваме че няма да допуснем срив в системата и изборите ще протекат нормално".