Известната българска дарителка Лили Шмид, която постоянно живее във Франкфурт, бе шамаросана със зла сметка за парно за празното й жилище в София, пише в. “Нощен труд”.
Вчера достолепната дама плати 1440 лева на касата на Топлофикация и обяви, че ще продаде този апартамент. Защото не иска повече да бъде жертва на неясни аритметики. Сумата, която е платила, е за периода октомври 2007 – август 2008 г. През цялото това време госпожа Шмид е била във Франкфурт, а апартаментът й в София на ул. “Милин камък”, е бил необитаем. И с топломери, нулирани лично от измерителя от “Техем” през миналата есен.
За декември миналата година жилището й от 55 кв. метра според "Техем" било навъртяло сметка от 203 лева. За януари т.г. - 212 лева, а за февруари - 155 лева. "Техем" я друса и с плащане по 4 куб. метра топла вода всеки месец, уж ползвана в абсолютно празния апартамент.
Ощетената Лили Шмид ръководи немската фондация "Булгариен хилфе", която събира в Германия тонове храни, храни, лекарства и оборудване за болници в страната ни.  Нейни са безплатните трапезарии за бедни хора, действащи в Кюстендил и до преди година в кв. "Красно село".
"Госпожата не е отворила за отчитане и не е посочила друга дата, затова според наредбата за топлоснабдяване й се начислява пълна мощност", коментират от фирма "Техем". Те съветват българите, живеещи зад граница, да се възползват от новата услуга дистанционни уреди. Те се монтирали на радиаторите, но се отчитат дистанционно с радиосигнал и не е нужно собственикът да бъде вкъщи.  /БЛИЦ