Цялата документация за изоставените бебета в столичния родилен дом "Шейново" за периода 2003 до 2008 г. липсва. Потресаващата информация бе изнесена след сесията на Столичния общински съвет (СОС). До юни 2008 г. болницата се ръководеше от изпълнителния директор и член на СДС-София д-р Димитър Драгиев, когато мнозинството от ГЕРБ в СОС реши да го смени с д-р Иван Костов – акушер-гинеколог от същото здравно заведение.
При направената проверка след смяната на болничното ръководство се оказва, че за периода 1 януари 2003 – 8 август 2008 г. в нейния архив не е заведено нито едно от т.нар. "деца в риск". Това е административният термин за бебета, които са изоставяни от техните майки веднага след раждането. Пряката отговорност за поддръжката на архива в този период е била на юрисконсулта Йова Петрова и на Валентина Дичкова, която е заемала пост "одитор по качеството".

След установяването на изчезналата информация, новото ръководство е провело разговор още през август с Йова Петрова с искане за предоставяне на липсващите документи. Тя е заявила, че ще направи това в срок от 2 дни. Това обаче не се е случило. На 25 ноември до нея е адресирана нотариална покана да предаде документация, но и до днешна дата няма предадена. В момента властите нямат никаква идея къде биха могли да са тези деца.

Единствено Валентина Дичкова след изрично поискване е предоставила заповед за предадено едно дете на Агенцията за социално подпомагане.

Председателят на Столичния общински съвет Андрей Иванов (ГЕРБ) каза, че от разговорите със служители на болницата е станало ясно, че годишно в "Шейново" между 10 и 20 раждащите жени изоставят деца. Само от началото на тази година до края март т.нар "деца в риск" в тази болница са 5.

От новото ръководството на "Шейново" са отправили запитване до Агенцията са социално подпомагане дали имат повече информация за постъпили от "Шейново" деца. Държавната служба обаче ги е препратила обратно към Йова Петрова като лице, което е отговаряло за документацията на болничното заведение. Пуснато е искане и до прокуратурата за търсене на липсващи актове за раждане.

"При липса на първоначалната информация за тези бебета следите след това стават все по-размити. От административна гледна точка те не съществуват", коментира в отговор на въпрос председателят на стопанската комисия в СОС Данаил Кирилов (ГЕРБ). Той е определен от групата на Бойко Борисов в общината да проучи казуса.

"Ние на този етап само събираме информация. В момента, в който получим всички данни и има съмнение за извършени престъпления, ще изпратим сигнал до прокуратурата", коментира Андрей Иванов.

За Йова Петрова е известно, че също е осиновила изоставено в "Шейново" дете, но не е ясно дали това е станало законно. /Медиапул