Снегът блокира Пловдивска област и причини десетки аварии в електро- и водозахранването, предаде кореспондент на Агенция БЛИЦ.
Снежната покривка в региона е от 20 до 60 сантиметра на по-високите места, пътищата между населените места и улиците вътре в селищата не са почистени, въпреки че още снощи е започнало обработването им. 33-годишна жена загина при катастрофа снощи на моста до завод “Ален мак”, тримата й спътници са настанени в болница с по-леки травми.
Няколко квартала в Пловдив, Асеновград, Раковски и 12 села в региона са без ток. От енергийната компания EVN съобщиха, че аварийните екипи работят по отстраняването на авариите, но не направиха прогноза кога електрозахранването ще бъде възстановено. Част от Пловдив остана без вода заради голяма авария в помпена станция “Север”, казаха от ВиК.
90 снегорина и 32 пясъкоразпръсквачки са впрегнати в борбата със снежната стихия, каза управителят на комуналната общинска фирма “Чистота” Радослав Кошински. Досега са разпръснати около 1000 тона солно-пясъчна смес. Движението в Пловдив е затруднено заради продължаващите снегонавявания.
Пътят за Асеновград не е добре почистен, на места има задръствания от аварирали автомобили. Магистрала “Тракия” е проходима, казаха от Областното пътно управление. Републиканската пътна мрежа в областта е обробатена през нощта, но, ако не спре снеговалежът, ситуацията няма да се подобри. Снежната покривка на места достига до 40 см. Засега не е поставяно ограничение за движението на тежкотоварни автомобили, а също така няма затворени пътища. /Димана Тодорова, БЛИЦ