Собственици "смаляват" заведенията си заради пушенето
Неправителствени организации сигнализират, че изобретателни съдържатели на заведения са измислили как да заобикалят ограниченията в режима за тютюнопушене, които влязоха в сила в началото на годината.
Често заведания по 60-70 кв. метра били заграждани с хладилни витрини, барплотове, масички или стени от гипсокартон, за да се намали търговската площ, защото законът позволава малките заведения до 50 кв. метра да изберат дали в тях да се пуши или не.<br /> <br /> Другата възможност е големите заведения да имат отделни помещения за пушачи и непушачи, които да са плътно преградени едно от друго, но “смаляването“ се оказва предпочитяният вариант за собствениците.<br /> <br /> От Гражданска инициатива "България без дим" и Коалиция "За живот без тютюнев дим", в която членуват повече от 30 неправителствени организации обявиха, че нормативната база има пропуски и неясноти, които позволяват на собствениците на заведения да “лавират с квадратурата“.<br /> <br /> Представители на двете организации са участвали при проверките в заведения заедно с инспекторите. От инициативата “България без дим“ са изпратили писмо до директора на столичната инспекция за опазване и контрол на общественото здраве, в което се дават конкретни примери на заведения, заобикалящи закона. Според организацията на някои от заведенията вероятно им се е наложило да извадят от квадратурата и пространството между масите, за да се вместят в ограничението от 50 квадратни метра. По-странното според авторите на сигнала е, че здравните инспектори не са открили нередности при посещенията си на място.<br /> <br /> Друга практика била забраната за пушене да се спазва само до 22 часа, когато вероятността на проверка да дойдат здравни инспектори е нищожна.