Французинът с кубински корени Хосе Феликс разказва в статия, публикувана в онлайн-изданието „Куба матинал”, за почивката си в България, за София и българските навици.
За френския гражданин Хосе животът в България е доста по-различен от този във Франция, той дори говори за пътуване в друг свят. Чудесата започнали на летището, където младата митничарка привлякла вниманието на френските туристи още от далеч – страшно гримирана, облечена във всички цветове на дъгата и с нокти като на котка. Докато преглеждала паспортите на пристигащите, оглеждала туристите изпитателно в стил ‘’компаньонка’’, пише чужденецът.

Първата седмица от престоя си в София Хосе прекарал в хотел „Хилтън”, намиращ се в сърцето на града. Луксът в хотела бил в контраст с бедността по улиците. От всички краища можело да се видят деца или възрастни, които ровят в кофите за боклук с надеждата да открият остатъци от храна. Заплатите в тази страна са едва 20% от френските, а цените на хранителните продукти - същите като в супермаркетите в Париж, пише авторът и добавя, че пенсиите са комунистически, а цените – капиталистически.

И така, идвайки от Франция, човек остава с впечатлението, че е много богат, имайки предвид факта, че билетите за изложби, музеи и театър не са се променяли от години.

София била разрушен град, със стари постройки и грозни блокове, с изключение на централните булеварди, по които българските новобогаташи са отворили куп луксозни заведения и магазини в ремонтирани сгради от 19 и 20 век. По булевард „Витоша” например има всякакви луксозни бутици. От къде толкова много лукс и блясък, заобиколени от мизерия? Обяснението е кратко, разбираме от онлайн-изданието – тук българските и руски мафиоти перяли парите си, натрупани от трафика на дрога, хора и други нелегални дейности. /ДВ