Упорит слух за това, че софийският боклук ще се извозва в сметището на Харманли, броди из градчето от няколко дни. Недоволни вече стягат подписка против такова решение и се готвят за масови протести, предаде кореспондентът на Агенция БЛИЦ в Хасково.
Кметът на общината, Михаил Лисков, след като не отговаряше на телефона два дена, най-после призна, че такива разговори са водени с Министерството на околната среда, но те не са окончателни. Обсъждани са били въпроси като свободния капацитет на сметището край Харманли и възможните транспортни схеми за извозването на боклука от столицата до Харманли.
Кметът Лисков каза още, че е съгласен да води конкретни разговори по проблема, но при конкретни условия. Едното от тях е договарянето на целеви средства за развитие на икономиката и инфраструктурата на града.
Истината е, че сметището на Харманли спокойно може да поеме софийският боклук. То е изградено с държавни средства като регионално и е предвидено в него да се извозва боклука и на околните общини срещу поддръжка на сметището. Маджарово, Свиленград, Любимец и Симеоновград обаче не ползват това сметище и издръжката му изцяло тежи върху общинския бюджет. Затова кметът Лисков смята, че общината би могла да поеме част от боклука на столицата, но е категоричен – при строго определени условия, поставени от него. /БЛИЦ