Съдии и служители от Софийския районен съд ще проведат митинг пред сградата на Висшия съдебен съвет на 9 декември от 11 до 13 часа, съобщиха от СРС на официалната си страница във „Фейсбук”.

За времето на митинга работата на СРС ще се осъществява в намален състав на администрацията.

Това е един от редките случаи, в които съдиите открито излизат на протест срещу проблемите в системата. Последните подобни събития бяха преди година, около провала на съдебната реформа в първоначалния й вид.


Причините за недоволството на магистратите са две – „неравнопоставеното положение, в което са поставени свръхнатоварените служители на СРС в сравнение с други съдебни органи” и непрестанните проверки, на които съдът е подлаган.

Ето какво казват още недоволните магистрати:

Припомняме, че ВСС отказва да изслуша председателя на съда относно неравнопоставеното положение, в което са поставени свръхнатоварените служители на СРС в сравнение с други съдебни органи. Решенията на ВСС в тази насока, включително новият Класификатор на длъжностите в администрацията на съдилищата, запазват съществуващото статукво. СРС не получава в достатъчна степен и необходимата институционална подкрепа от ВСС за решаване на натрупаните с десетилетия проблеми.

В същото време, обаче, е обект на непрестанни проверки (често провокирани не от принципни съображения), които поради това не стават основа за анализ и конструктивни решения, а се превръщат в инструмент за накърняване на независимостта на съда. Когато СРС се бореше, за да получи дължимото му се - за съдебни сгради, които ползват не по-малко и СРП, за пари за оборудване, за проблемите със съдебните заседатели и др., ВСС, чиято е отговорността, не предприе никакви реални действия, а гледаше отстрани.

Когато дойде време съдебната власт и в частност ВСС да решава проблемите на СРС, и ние изискваме това от ВСС, ни показват, включително и с участието на прокуратурата, че трябва да мълчим и да не надигаме глава. Показват ни го тези, които са призвани да бранят съдийската независимост. Съдиите и служителите от СРС няма да позволят да се запази това уродливо състояние.

Приветстваме подкрепата на всеки член на гражданското общество и на юридическата гилдия. 
За времето на митинга работата на СРС ще се осъществява в намален състав на администрацията, поради което молим гражданите и адвокатите да проявят разбиране.