„Има такъв народ“, след като получиха своите шамари относно първия си предложен от тях кабинет, със своето доста нагло и неполитическо държание, сега минаха на етапа –

„Ще преговаряме, ама няма много да преговаряме – ние ще редим кабинета – тоест не търсим коалиция, но все пак има движение напред към диалог“.

Това коментира пред БНР социологът Кольо Колев преговорите на ИТН с политическите сили, без ГЕРБ по приоритетите на бъдещия кабинет с техен мандат.

"За съжаление не са ясни все още политиките на ИТН. Така че, ни предстои да видим, но се надявам да все пак да има кабинет.

Сега се говори, че ИТН сякаш имат единомислие с почти с всички партии в парламента, без ГЕРБ разбира се, за Гешев, съдебната реформа, за пенсионерите.

ИТН ще разчитат според мен и на подкрепата на ДСП и на БСП. Правителството може да не бъде подкрепено от точно 121 депутати, то може пасивно да бъде подкрепено чрез намаляване на кворума, и с 62 депутати може да се избере.

Проблемът ще е след това в устойчивостта на това правителство, ако то няма все пак широка партийна подкрепа, ще бъде лесно торпилирано и подложено на удари, които могат да доведат до неговото сваляне“, изтъкна още Кольо Колев.

По думите на социлога крайно дясна кандидатура за бъдещ министър- председател не е добра. Според Колев трябва да бъде човек консенсусен, компромисна фигура, като покани за участие в следващото правителство, е добре да получат някои от министрите от служебния кабинет.