Ясна разлика в предизборните платформи на партии има по отношение на външнополитическата ориентация на страната. В социалната и икономическа сфера също има разлики, но ясно се вижда, че всички са много щедри. Това коментира пред БНТ социологът от "Алфа рисърч" Геновева Петрова.
Обещанията на всички основни партии са доста социални и отговарят на очакванията ни, добави и политологът от „Галъп” Първан Симеонов.
 

„В момента, в който партиите започнаха да предлагат, взаимните обвинения се усилиха. Обвиненията в лъжа в предизборната кампания обаче остават на втори план, защото преди избори не е толкова важна истината, а образът, впечатлението, което оставяш”, заяви Симеонов.
 
„Политическата кампания се радикализира, играта загрубява”, добави той.
 
Според Геновева Петрова, в обществото има нагласи за повече социални мерки, има и нещо като патриотична-националистическа вълна. Това обаче според нея в никакъв случай не поставя основните партии – ГЕРБ и БСП, под един знаменател. Въпреки че в програмите си те отговарят на социални очаквания и на патриотични настроения, между тях има съществени разлики – както в генералните линии, така и в конкретните предложения, които правят.
 
„Много ясно разграничение например има в заявените намерения за външната политика. ГЕРБ твърдо залагат на евроатлантизма, докато при БСП виждаме заявка за по-близко сътрудничество с Русия. Това е една линия, по която не малко избиратели ще правят своя избор”, коментира Петрова.