„Моята теза е, че в момента няма сериозен играч, който да иска да свали правителството. То е стабилно, защото никой няма интерес да го свали“. Това каза в ефира на bTV социологът Боряна Димитрова.  

„Не само в този момент, а бих казала – до края на зимата, ще гледаме трудни взаимоотношения, но не с истинска битка за сваляне на правителството“, уточни тя.

Според колегата ѝ Добромир Живков от „Маркет ЛИНКС“ относителната стабилност на правителството се дължи на факта, че всеки един от  политическите играчи – три от големите партии, успява да реализира своите интереси.

Тонът

„Тонът публично се изостря, когато някой от тези играчи има усещането, че може да загуби влияние. Докато всеки успява в някаква степен да прокара интересите си – тези компромиси, на които ставаме свидетели, правителството ще остане стабилно“, смята Живков.

По думите му с наближаването на местните избори отношенията ще се успокояват и няма да има много остри политически сблъсъци по места между партиите, участващи в управлението.

И според двамата социолози ГЕРБ се бави да обяви кандидата си за кмет на София, защото са затруднени след издигането на кандидатурата на ПП-ДБ – Васил Терзиев. Според Боряна Димитрова големите партии губят, когато бавят обявяването на кандидата си, особено за София.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук