Смущаващото решение на Европейския съд по правата на човека, което тласка Св. Синод да търси помирение с разколниците, бе причина за усилени совалки на държавници, съпричастни към темата. Правосъдната министърка Миглена Тачева скокна да обсъди с дядо Максим юридическата страна на решението. На крака при патриарха отиде и президентът Георги Първанов, който винаги досега е давал политическа подкрепа за неговата позиция по проблемите в БПЦ след началото на прехода.

Тачева е ангажирана със случая и защото евросъдиите са постановили хората на Инокентий да получат 8000 евро. Добре е все пак, че не са уважили пълния размер на единия от исковете на разколниците - близо 682 млн. евро.
След визитата в синода Тачева каза, че ще й трябва време да проучи решението от Страсбург, което е над 40 страници, а също и да провери какви са възможностите според нашия закон за вероизповеданията.


Митрополитите вчера възразиха остро срещу решението. Те са категорични, че мотивите са несправедливи, едностранни и пристрастни, че не са зачетени каноническите и юридически аргументи, представени от БПЦ и българското правителство. /БЛИЦ