Андрей Криженовски и Денис Ахрамеев – двамата спасени моряци от потъналия украински кораб “Толстой” вече са в Истанбул, но още не са разпитани за подробности около инцидента и защо не са подали сигнал за бедствие. Това каза изпълнителният директор на „Морска администрация” кап. Николай Апостолов, предаде кореспондентът на Агенция БЛИЦ в Бургас.
Според Апостолов обаче те не са имали време да подадат сигнал – корабът се е разцепил на две и е потънал веднага. Сигналът от аварийния им буй е получен доста по-късно, той се е задействал автоматично след потъването на кораба, а самото произшествие е станало доста по-рано. Вчера двамата оцелели моряци бяха спасени в турски териториални води от яхтата „Мираж”, плаваща под белгийски флаг.
Спасените украинци вече са в Истанбул, в добро състояние, отпочинали от стреса и шока. По-късно днес ще бъдат разпитани.
Операцията по търсенето и спасяването на останалата част от екипажа на потъналия украински кораб “Толстой” е възобновена малко преди 08.00 часа тази сутрин.
Днес спасителните екипи продължават да обследват района на инцидента в търсене на осемте моряци от екипажа на “Толстой”, които все още са в неизвестност.
Корабът “Толстой” се разцепи на две и потъна през нощта на 27 септември между 01.00 часа и 03.00 часа сутринта в българските води на Черно море край нос Емине. На борда му е имало 10 души екипаж, 9-ма украинци и 1 руснак.
По информация на Министерство на извънредните ситуации двамата оцелели моряци са се свързали в 4.11 часа сутринта в неделя със спешния телефон 112. Обаждането е прието на руски език. Системата е локализирала обаждането в района на Резово, в близост до турската граница. Инцидентът е подаден незабавно до Морска администрация, Гранична полиция, полицията и до дежурния на Министерството на външните работи. /БЛИЦ