Тежка операция на корема претърпя Врачанският митрополит Калиник. Само навременната намеса на лекарите спасила духовника от перитонит. За щастие не се стигнало до заболяването, което в напреднал процес може да е смъртоносно. Това обяви директорът на Правителствена болница д-р Любомир Спасов, цитиран от "България днес".
Хирургическата интервенция е минала успешно, но Калиник е в тежко състояние и прогнози за бъдещото му състояние и бързината на възстановяване все още не могат да се дадат.

"Намира се в реанимацията. В съзнание е, но състоянието му продължава да бъде тежко. Едва след няколко дни ще имаме по-голяма категоричност в прогнозите. Най-вероятно Коледа и Нова година пациентът ще прекара в болницата. Но ако възстановяването му върви по-бързо, може да бъде изписан и по-рано", разказа специалистът.

До перитонит най-често води възпаление на апандисита, и то в случаите, когато правилната диагноза се забави и се допусне възпалението да се разпространи. Това са над половината от случаите.
Другата най-често срещана възможност е възпаление на жлъчния мехур и панкреаса - холецистит и панкреатит.

По-рядко перитонитът може да се отключи, ако се пробие стената на стомаха, тънките и дебелите черва и съдържимото в органа се излее в коремната кухина. А също и от прободни рани, разкъсвания и кръвоизливи в корема.

Калиник бил на заседание на Висшия клир в началото на декември, когато внезапно му прилошало. Изследванията показали в началото, че няма сериозни причини за опасения, но след това се получили усложнения и се стигнало до операцията.

Калиник е начело на Врачанската епархия от 1974 г. Многолетният му опит като владика е белязан с много противоречия. Той бе разкрит като агент на бившата ДС, а след промените у нас бе един от двигателите на разкола в православната църква. Впоследствие се покая и получи опрощение от покойния патриарх Максим.

Сложната операция на Врачанския митрополит съвпадна и с раздялата му с дясната му ръка - Траянополския епископ Киприян. Само преди дни той бе избран за митрополит на Стара Загора и така наследява на поста предшественика си Галактион. Той получи инсулт, а след това преживя и катастрофа. Заради неспособността да управлява епархията Галактион бе освободен от Светия синод.

Киприян временно поема и управлението на Врачанска епархия, където досега бе викарен епископ.