От днес спира дейността на центъра по хемодиализа във Видин, за да започне спешен ремонт. Министерството на здравеопазването отпуска веднага 180 хиляди лева на видинската болница, с които ще се купят 9 апарата за хемодиализа.

Във видинската болница е създадена организация и са покрити нуждите на пациентите на хемодиализа. Това съобщи зам.-министърът на здравеопазването Бойко Пенков, който е във Видин по повод на затруднената работа на Центъра на хемодиализа.

До момента 24 пациенти са преминали преливането в Монтана, останалите - в друга клиника, след като Центърът във Видин премина на работа в авариен режим.

Прекратяването на дейността на Центъра по хемодиализа във Видин е за да започне спешен ремонт на апаратурата. Пациентите ще бъдат извозени до Монтана, където ще преминат процедурите до събота. Очаква се Центърът във Видин да започне работа в началото на следващата седмица. На срещата вчера с ръководството на видинската болница, в която участва омбудсманът Мая Манолова и областният управител Албена Георгиева, бяха набелязани проблемите и мерките, които трябва да се предприемат.

Центърът във Видин работи на авариен режим от понеделник, а в този режим хемодиализа може да се извършва, с разрешението на фирмата, която поддържа системата, съгласието на екипа на хемодиализа и пациентите.

Според Мая Манолова Центърът има спешна нужда от инвестиция, подмяна на апарати, които са направили необходимите 30 000 часа, подобряване на битовата среда и повишаване на заплатите на хората, които работят в него.

Междувременно се появи информация, че човек на хемодиализа е починал във видинската болница. От лечебното заведение твърдят, че смъртта му няма общо с аварията. 

50-годишният мъж не е отишъл на диализа в понеделник. Когато потърсил лекарска помощ вчера, било късно и той починал по-късно в спешния център.