Валидността на личните карти и международните паспорти, които изтичат от 31 октомври 2020 г. до 31 януари 2021 г. ще бъде удължена с още 6 месеца.

Тоест - ако документът изтича на 31 януари 2021 г., той ще в сила още полови година до 31 юли 2021 г. Такава поправка в закона за извънредното положение заради COVID-19 внесоха днес депутати от ГЕРБ и Обединени патриоти. Важно за шофьорите - няма да има удължаване за книжките, уточнява в. Труд.

В момента по същия закон действа удължаване с 6 месеца на валидността на личните карти и шофьорските книжки, изтичащи в периода 13 март - 31 октомври 2020 г. Това означава, че човек, чийто документ е изтекъл на 14 март, вече е трябвало да го смени до 14 септември. Ако датата на валидност е била 23 април, днес - 23 октомври, този документ вече е изтекъл.

Поправката засяга над 300 000 души с изтичащи лични карти и над 110 000 с международни паспорти. Заради мерките срещу коронавируса в помещенията на паспортните служби се пускат по 4-5 души, останалите чакат отвън и щяха да измръзнат през зимните месеци.

Важно е да се напомни, че удължената валидност на личните карти важи само за територията на страната. В новия текст обаче са добавени и международните паспорти, тъй като по реципрочни споразумения с България 48 страни, предимно от Европа, в момента пропускат за преминаване притежатели на наши изтекли документи за самоличност, които пътуват за родината си. Депутатите са убедени, че с промяната ще дадат възможност на още сънародници да се прибират без проблеми у нас и в следващите 3 месеца.

На въпрос защо вносителите от ГЕРБ и патриотите не са включили допълнително удължаване и на шофьорските книжки, експерти обясниха, че за изваждането на този документ се изисква и медицинско свидетелството, което е особено важно за водачите с професионални категории, които управляват камиони, автобуси и т. н.

Вторият аргумент е, че законът не задължава българските граждани да си подновяват изтеклата шофьорска книжка така, както това е задължително за личната карта. И на трето място - между 31 октомври и 31 януари догодина броят на изтичащите шофьорски книжки не бил голям, а заявленията за тях се подават в службите на КАТ, където за чакащите има отоплени помещения.

Пред паспортните служби
Всеки понеделник в София се чака по 2-3 часа 

Опашки се извиват всеки понеделник пред паспортните служби към 9-те РПУ-та и пред централата на бул. “Мария Луиза” в София. През другите дни напливът не е толкова голям, а най-нисък е в петък и при дежурствата в събота, обясниха експерти от МВР. Те посочиха, че има понеделници, в които са приети по 13 000 заявления за лични карти и петъци с по 8000.

Гишетата са отворени с удължено работно време от 7 ч сутринта до 17,30 ч в работните дни. От лятото в събота работят извънредно по две паспортни служби от 8,30 до 14,30 ч. На 24 октомври ще дежурят службите към Шесто и Осмо РПУ, а на 31 октомври - към Девето и Първо РПУ. Важно е за столичани да знаят, че могат да подават заявления без значение към кое РПУ е адресната им регистрация. Тоест - в събота може да отиде и да бъде обслужен в дежурната паспортна служба към Шесто РПУ и човек, чиято регистрация е към Пето РПУ.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!