13-членна група, занимавала се с телефонни измами, е задържана при специализирана полицейска операция, съобщиха от МВР. В акцията са участвали над 100 служители от ОДМВР-Пловдив, Русе и Плевен и Дирекция „Противодействие на общата престъпност”.
Оперативните действия на криминалистите започват, след като в ОД МВР-Пловдив са получени множество сигнали от граждани, станали жертва на телефонни измами по добре познатата вече схема - техен близък е виновен за пътно-транспортно произшествие, ранил е или е причинил смъртта на хора. Следва и предложението срещу значителна сума техните близки да бъдат освободени под гаранция. В хода на разследването и направения задълбочен анализ криминалистите стигат до версията, че съпричастни към измамите са криминално проявени лица, които живеят на територията на областите Русе и Плевен.
Така под ръководството на прокуратурата полицейската операция е планирана внимателно и на 30 януари в 5 часа едновременно са извършени претърсвания на десет адреса в градовете Левски и Ветово. Там служителите на реда намират множество мобилни телефонни апарати, SIM карти за тях, компютърни конфигурации, карти на населени места и други вещи.
Задържани са 11 мъже, известни на полицията и осъждани - А.П. /32 г./, А.П. /40 г./, Р.А. /21 г./, П.П. /19 г./, А.А. /25 г./, Н.А. /35 г./, М.И. /35 г./, В.А. /18 г./ - всичките от Ветово, и жителите на Левски С.С. /44 г./, А.А. /34 г./ и В.А. /32 г./. Към групата “работели” и двама непълнолетни от Ветово - на 16 и 17 години.

Всички те са конвоирани до ОД на МВР – Пловдив и са задържани за срок от 24 часа. На 10 са повдигнати обвинения, те са привлечени като обвиняеми за престъпления по чл. 210 от НК. Разследването по делата продължава. Районна прокуратура – Пловдив ще прецени за кои от обвиняемите ще бъде внесено искане в Районен съд – Пловдив за задържането им под стража.
В резултат на проведената полицейска операция са предотвратени и пресечни телефонни измами в размер на около 90 000 лева, съобщават експерти, работили по случая. /БЛИЦ