Подаването на природен газ за "Кремиковци"се очаква да спре днес в 14.00 часа. Още в 13 ч. работниците смятат да напуснат цеховете и да излязат пред портала. Това съобщиха от синдикалните организации в металургичния комбинат. Тяхното недоволство е насочено към министъра на икономиката, който според тях не е направил достатъчно да предотврати кризата.
Изпълнителният директор на "Булгаргаз" Димитър Гогов каза вчера, че нова отсрочка за спирането няма да има. Съоръженията, които екипите на газовата компания ще изключат, са извън територията на комбината, затова спирането може да бъде извършено независимо от протестните действия на работниците, обясни Гогов.

На 11 май синдикът на "Кремиковци" АД Цветан Банков поиска отлагане на планираното за 12 май преустановяване на подаване на природен газ за комбината с 48 часа, докато се види дали ще има резултат от преговорите с бразилски инвеститори за спасяване на коксохимическото производство. Министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров тогава изпрати писмо до Българския енергиен холдинг с искане ръководството да вземе спешно съответното решение.

Синдикатите искат министърът на икономиката трябва да обясни защо не се стигна до подписване на договор с бразилците. Работниците смятат също, че държателите на облигации заедно с държавата могат да оздравят предприятието, да го изведат от кризата и след това да го продадат на стратегически оператор.

1500 човека ще си тръгнат от "Кремиковци", ако няма оздравителна програма, защото предприятието ще отиде в ликвидация. Позицията на протестиращите е,че по търговския закон синдикът е задължен при ликвидация да освободи всичките работници. /БЛИЦ