Какво да правим всички ние, които сме обидени от това, което черногорците и македонците /признавайки независимостта на Косово/ ни направиха чрез своите демократично избрани представители, се казва в материал, публикуван в сръбския седмичник “Време”.
Един от съветите гласи: “Всички картички, на които са Климент и Наум Охридски и които имате между книгите си или закачени на иконата, ги изпратете с препоръчана поща на правителството на Бившата югославска република Македония. Картичките, на които са онези красиви и доскоро скъпи вам охридски къщи /чиито основи са по-тесни от горната част и които пиратски са копирали и българите/, всичките ги изпратете не обратно в Охрид, а в Скопие. В съпроводителното писмо изтъкнете, че сте започнали да мразите гръцките братя заради ината им Македония да не се казва Македония, но от злокобната вечер, когато правителството призна Косово, на гърците е простено всичко, нещо повече – там ще ходите на море, част от почивката си ще изкарате в България, оттам продължавате за Гърция и Турция. През Македония и транзит няма да минете, макар че има сто пъти повече растителност от Гърция”.
И това нещо е публикувано и се чете в Сърбия. От написаното разбираме, че къщите в Охрид са любими за сърбите. Е, как да не харесва човек нещо наистина красиво. Между другото, когато за първи път бях в Охрид, говорих със случаен млад мъж, който още в началото, гледайки към къщите от стария град, каза: “Много приличат на Несебър, нали”. А вече съвсем сериозно – изглежда че някои в Сърбия изобщо не знаят от историята, че Охрид е бил български духовен център.
Елка Василева, БЛИЦ