Дългогодишният експерт от Министерството на образованието и науката Румен Вангелов бе записан в момент на афект с грозен речник, спрямо училищен директор и заместниците му!

Вангелов, който бил изпратен от министъра на образованието и науката Николай Денков в Средно училище "Никола Вапцаров" в гр. Суворово, област Варна, трябвало да провери сигнали на възмутени родители срещу учителка, която на 7 февруари 2022 г., след като влязла в онлайн платформата от домът си, за да съобщи на учениците си, че няма да имат час, понеже е болна, забравила да изключи своя микрофон и така те станали неволни слушатели на порно-еротични онлайн стенания.

След като пристигнал в школото на 11.02.2022 г., експертът от МОН започнал с назидателен тон да говори на "ТИ" на училищното ръководство, като в пледоарията си така се отплесва, че казва на директора Димитър Кирилов: Е*ати училището! Аз не бих си дал детето да мине покрай него !", както и че хората едно време имали достойнство и като се "издънили" - си ходили. Остава да видим, след като тази "бляскава" реч на образователния експерт се осветли за обществото, дали той ще си "отиде" от МОН.

Междувременно стана ясно, че Началникът на РУО-Варна Ирена Радева е уволнила директора на СУ "Никола Вапцаров" в Суворово Димитър Кирилов за липса на качества да заема длъжността миналия петък 18 февруари 2022 г.

При уволнението обаче са допуснати процедурни нарушения, тъй като той бил синдикален лидер, а в стремежа си да го отстрани Радева пропуснала да поиска разрешение от синдиката за неговото уволнение. Това ни съобщи адвокатът му Кристиан Гьошев от Пловдивската адвокатска колегия, който ни предостави и въпросния запис на експерта от МОН.

Той коментира ситуацията така:

"Аз съм изненадан и доста шокиран от чутото. Познавам Румен Вангелов като интелигентен мъж, дори съм го разпитвал като свидетел на дело и направо не мога да повярвам на чутото. Това е все едно Съдия във Върховен съд да говори на адвокатите на "ТИ" и да им говори цинизми.

Считам, че това поведение към училищна институция не бива да се толерира от правителството на т.нар. Промяна".

По повод уволнението на Димитър Кирилов, адв. Гьошев коментира случилото се така:

"Кирилов работи в училището от 1998 г. като директор. През есента на 2020 г. беше пенсиониран неправомерно с т.нар. "ранно пенсиониране", но съдът го върна на работа още есента на 2021 г. Само 3 месеца по-късно го уволняват за несправяне с работата. Не Ви ли изглежда странно?

В Община Суворово има една групичка, която по мое виждане много обича да "завзема" училища и да се "грижи" да се уволняват директори. Направете проверка и вижте - училището в с. Николаевка, училището в Суворово, а сега и това в Каменар. Проверете кои са били бивши и настоящи директори и техните заместници, как са назначени и къде са работили преди. Може би това са най-добрите експерти в образованието там, според местното РУО и им поверяват лесно тези институции.

Не давам категорични оценки, само мога да предполагам. Димитър Кирилов е жертва на тази група. Самата Началничка на РУО Радева е признала за гафа с уволнението и че то ще бъде отменено, но ние знаем как действа МОН - скандал - уволнение. После

Съдът връща уволнените. Това е игра с хорските съдби, което е жестоко."