Сърбия подкрепя идеята на България за подписване на Споразумение за местния граничен трафик на общата сухопътна граница. То предвижда жителите на пограничните райони, които имат постоянна регистрация там в продължение на не по-малко от две години, да могат да влизат в България без визи, а българските граждани да пътуват за Сърбия само с лични карти, съобщиха от МВР. Вътрешният министър Михаил Миков е на официално посещение в Сърбия.
Министърът на вътрешните работи Михаил Миков се срещна по този повод с председателя на общинския съвет на Ниш Миле Илич и посети българското консулство в града.
От началото на 2007 година, когато България стана пълноправен член на ЕС, са издадени над 220 хиляди визи за гражданите на Сърбия като повече от 80 хиляди са от консулството ни в Ниш. В по-голямата си част това са представители на българското малцинство от Западните покрайнини или предприемачи, които развиват бизнес със страната ни. Визовите изисквания създават затруднения както за консулските служби, така и за желаещите да посетят България сръбски граждани. За да се преодолее проблема българската страна предлага подписването на специално споразумение. То е съгласувано с ЕС и беше положително прието от официалните сръбски представители по време на визитата на министърът на вътрешните работи Михаил Миков в Белград, съобщиха още от МВР. Дори президентът Борис Тадич изрази желанието си този документ да активизира двустранните отношения и бизнес контактите между България и Сърбия.
 В момента Ниш е третият по големина град на западната ни съседка, но се нарежда едва на 76-то място по ръст на доходите на населението в страната. Нито една нова фабрика не е построена там за последните 15 години, няма интерес от страна на чуждите инвеститори към приватизацията, а инфраструктурните проекти боксуват поради липса на средства, каза пред българския вътрешен министър Миле Илич, председател на общинския съвет на Ниш. /БЛИЦ