Кулминацията на тържествата по случай празника „Кюстендилска пролет” бе първият концерт от 20 години насам на групата от бивша Югославия „Сребърни Криле”, която стопли сърцата на кюстендилци на празника им.
Музикантите на основаната от Владо Калембер през 1970 година в днешната столица на Хърватия Загреб група „Сребърни Криле” в пълен състав се отзоваха на молбата на кмета на Кюстендил Петър Паунов и приеха да се включат в инициативата на кюстендилския кмет „Зона 50 без визи", която има за цел да помогне за безпроблемното движение в двете посоки на границата на България с Македония и Сърбия. Така те свириха за първи път от 20 години на празника на града, чиято кулминация всяка година е вечерта на 21 март.

И въпреки изненадващите атмосферни условия, които повече отговарят за посрещането на Зимата като сезон, а не на пролетта, „Сребърни Криле” станаха причина 70-сантиметровата покривка на площад „Велбъжд” в Кюстендил да се стопи напълно, като дори за известен момент по време на концерта спря и снеговалежа, който не бе спирал повече от 24 часа. Голяма част от дошлите фенове на площада се хвърлиха в луди танци, подкрепени и със съответното количесто алкохол.

Изпълнени бяха незабравими хитове като “Cingarella”, “Ciao Amore”, “Sestnaeset Godina”, “Saniar Lutalica”, “Ja ni sam Kockar”, „Prva noc sa njom” и още много други. Всички те стоплиха сърцата на кюстендилци, осмелили се да бъдат на площада въпреки лошите атмосферни условия, като по време на концерта периодично се сменяха сняг и дъжд. Групата възпя доста женски имена с парчетата си „Ana”, “Lilli”, “Volio sum Tanju”, “Ljubium sum Nadu u studentskom gradu”, “Manuela cha-cha-cha”, “Marinela hvala ti” и “Liljana cuvai se”. Групата изпълни и песни на „Bjelo Dugme”, гостували миналата година в града под парк „Хисарлъка”, едната от които повече от известната на Балканите „Djordjevdan”.

„Разбрах, че миналата година тук са гостували „Bjelo Dugme”, а сега и ние сме тук. Пожелавам ви догодина да пристигнат „Rolling Stones”. Въобще не ми студено, само малко на студа, но сега ще ви загреем с няколко бързи парчета”, пожела на кюстендилци фронтменът на групата Владо Калембер, който не спря да подканя публиката да се раздвижва с танци, които в крайна сметка стопиха снега поне на площада.

След повече от 2 часа без грам почивка „Сребърни Криле” изсвириха на бис два от най-големите си хитове, познати на всички кюстендилци от по-старите поколения, израснали с изпълненията на групата. След като изпълниха “Ana” и „Cingarella” за втори път, концертът приключи с огромна заря.

За първи път празникът „Кюстендилска пролет” се провежда при подобни тежки атмосферни условия и въпреки това нищо от програмата на тържествата не отпадна и очаквано те приключиха по план, макар че доста от резервираните места по хотелите не бяха заети. Това обаче е разбираемо при снежна покривка от над 70 см и непрекъснатия снеговалеж, който затруднява движението към Кюстендил.
Георги Красимиров Георгиев/БЛИЦ