Срутването на плоча от сградата на бул. "България" през 2004 година при която строител загина, а още 5 негови колеги бяха ранени, е станало заради водосточни тръби, установи днес съдебна експертиза.
Експертите твърдят, че именно тези тръби, които са монтирани в противоречие на първоначалния план са предизвикали свличане на плочата, която погуби 22-годишния Стоян Кандилев на 27 декември 2004 година. Въпреки различието на вещите лица къде са минавали тези тръби, съдът прие експертизата. Адвокатите на подсъдимите обаче негодуваха от факта, че експертите са дали становище само за една колона от 4 възможни. В крайна сметка те настояха да се направи нова експертиза, която да определи по-точно къде са минавали тръбите, спазени ли са нормите при проектиране и разстоянията между отделните тръбни пръти. Вещите лица обаче заявиха, че имат пречка да проследят изпълнението на проектирането, защото можели да дадат само предположения, тъй като не знаели действителната здравост на бетона, а в момента конструкцията на сградата е съвсем различна от времето, когато е станало срутването. Съдът обаче назначи новата експертиза, която ще бъде готова след повече от месец.
Агенция БЛИЦ припомня, че на 27 декември 2004 година плоча се срути от шестия етаж и погуби 22-годишния Стоян Кандилев и рани още 5 души. Като обвиняеми пред съда са изправени 9 души: Емил Славков, Даниел Капсъзов, Георги Найденов, Георги Донков, Георги Бабанов, Тенко Янев, Атанас Вълков, Валентин Христов и Георги Хранов.

До този момент версията за срутването бе, че е сложена новата плоча преди да се е втвърдил бетона от предишната. Делото бе отложено за 27 февруари, когато най-вероятно след изслушване на новата експертиза ще бъде четена и присъда.
Милан Николов, БЛИЦ