Съществува реална заплаха от внос на малария в различни райони на страната. Това заяви д-р Светла Станева, директор на дирекция Надзор на заразните болести към РИОКОЗ Варна. Тя допълни, че усилията на организацията са насочени именно към предотвратяване на внасянето на съответния микроб от пътували в заразени места българи или от пристигащи чужденци.
На сайта на РИОКОЗ има публикувани таблици, които дават информация за заразата в различни страни, коментира Станева. Тя допълни, че когато пътуващите се върнат в България е добре да се обърнат към личните си лекари за консултация, ако са били в рискови райони. Д-р Станева коментира, че за последните няколко години няма регистрирани местни случаи на заболяването, но през юли и август се правят изследвания на различни видове комари около застоели водоеми, за да се установи дали не са вирусоносители. Такива биха станали, допълни тя, ако определени видове комари ухапят болен човек, а в региона такива видове съществуват.
Здравните организации навсякъде са на крак, като европейските власти се мъчат да унищожат местните огнища до 2015 г, съобщават още от РИОКОЗ. Ежегодно от заразяване са застрашени над 2 млрд. души по света. Разболяват се между 300 и 500 млн., а умират 1,5 - 2,7 млн. души. Затова специалистите съветват всички, които смятат да излязат зад граница, да се поинтересуват за методите на предпазване от малария. Такива засегнати близки страни са Турция, Русия и бившите съветски републики, а също и Азия, Африка, Латинска Америка. За последното десетилетие у нас има данни за 162-ма души, прекарали болестта, които са се завърнали в родината след странстване зад граница. От тях във Варна и региона са пребивавали 9-има българи и 4-ма чужденци. Маларията е лечима. Тя представлява паразит, който живее в кръвта и атакува еритроцитите. Симптомите наподобяват грип. Затова д-р Станева съветва всеки, който е бил в страна, където има малария, и има дори само повишена температура, да се изследва. Информацията е на Днес+ . /БЛИЦ