България има свой план за действие при нова енергийна кризисна ситуация, заяви българският премиер Сергей Станишев интервю за телевизия "Евронюз".
„България има свой план за действие при нова енергийна кризисна ситуация. Ние разполагаме с подземно хранилище, чиито запаси използвахме по време на януарската криза и те покриваха около 40% от дневните нужди. Не мога да кажа обаче, че не бяхме тежко засегнати, нашата икономика беше засегната тежко. Трябва да стане ясно, че подобни ситуации са неприемливи. Европейските граждани не може да бъдат превръщани в заложници на двустранни икономически конфликти или дори политически конфликти, тъй като Русия и Украйна загубиха голяма част от гласуваното им доверие”, посочи Станишев. 
Българският премиер отбеляза постигнатия напредък в борбата с организираната престъпност и реформите в правосъдието. Според него зад реформите в България стоят истински хора, които работят усилено.
По отношение на финансовата криза Станишев каза, че засега България успява да се справи без да иска чужда помощ. „До момента моята страна не е поискала нито един цент от Европейската централна банка или от някой друг, защото ние провеждаме трезва макроикономическа фискална и финансова политика. През последните години в България се проведоха реформи. Важно е сега в ЕС да се покаже единство, че нито една страна няма да бъде изоставена. Ако погледнете, в момента има страни, които не отговарят на критериите и трябва да бъдат изключени от еврозоната, но добре, че никой не мисли за подобно нещо. Ако не беше еврозоната, то за много от старите страни в ЕС и за техните банкови системи кризата би била унищожителна. Нека бъдем прагматици. Нека заложим на солидарността и да потърсим решения, които ще помогнат като цяло на европейската икономика, както и ще защитят гражданите на Европа”, отбеляза българският премиер. /БЛИЦ